"Inšpektorji so spolitizirani in pristranski"

Foto: EPA
Foto: EPA
Rusi trdijo, da so inšpektorji o uporabi kemičnega orožja v Siriji sestavili selektivno in nepopolno poročilo, Obama jih obtožuje, da ignorirajo dejstva.
Oglej si celoten članek

Po nedavni objavi poročila ZN o uporabi kemičnega orožja v Siriji je Rusija inšpektorje, ki so opravili preiskavo, kritizirala kot "spolitizirane in pristranske". Moskva tako še naprej krivdo za napad s kemičnim orožjem konec avgusta pri Damasku pripisuje upornikom, ob čemer jo je predsednik ZDA Barack Obama obtožil, da ignorira dejstva.

Rusi trdijo, da je poročilo slabo

Kot je na obisku v Damasku danes dejal namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov, so inšpektorji ZN "sestavili selektivno in nepopolno poročilo". Strokovnjaki tako niso preiskali še treh dodatnih prizorišč uporabe kemičnega orožja v državi, je Rjabkov dejal za rusko tiskovno agencijo Ria Novosti, ki jo povzema nemška DPA.

Kot je dodal, je Sirija Rusiji izročila gradivo, ki naj bi dokazovalo krivdo upornikov za kemični napad 21. avgusta in ga bodo zdaj proučili. Rjabkov, ki danes nadaljuje obisk v Siriji, je pozval Damask, naj vse podatke o svojih zalogah kemičnega orožja preda "natančno in pravočasno".

Bodo predali orožje?

ZDA in Rusija sta namreč prejšnji konec tedna dosegli dogovor o predaji sirskega kemičnega orožja pod nadzor mednarodne skupnosti; orožje naj bi nato uničili do sredine prihodnjega leta.

Kljub temu strani ostajata vsaka na svojem bregu glede ocene napada 21. avgusta, ki je terjal več sto življenj. ZDA in tudi njihova zaveznica Francija verjamejo, da poročilo inšpektorjev ZN, ki so potrdili uporabo sarina, podpira njihovo prepričanje, da za napadom stoji sirski režim.

"Ko pogledate na podrobnosti dokazov, predstavljenih v poročilu, si ni mogoče zamisliti, da bi lahko kemično orožje uporabil kdorkoli drug kot režim," je v torek dejal Obama. Poročilo je poleg tega "spremenilo mednarodno dinamiko" glede vprašanja, je menil v pogovoru za špansko televizijo Telemundo, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 09:51 18. September 2013.

    Zgodba o kokošjem jajcu in barjanskem kolesu<br />Če ta trenutek vsem parlamentarnim strankam odvzamete ideološki naboj, od njih ostanejo le …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.