Iran izziva

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iran resno zakorakal v leto 2012: izdelali so prvo jedrsko gorilno palico in preizkusili raketo srednjega dosega.
Oglej si celoten članek

Zahodna diplomacija grozi in sankcionira, Iran pa kljub temu, ali pa ravno zato, nadaljuje z razvojem jedrskega programa. Tako je iranska  tiskovna agencija Fars poročala, da so izdelali  prvo jedrsko gorilno palico. Med sankcijami, ki Iranu prepovedujejo kupovanje obogatenega urana v tujini, je tudi prepoved izdelovanja lastnih jedrskih gorilnih palic, ki jih polnijo z obogatenim uranom in uporabljajo kot gorivo za jedrske reaktorje.

Palico naj bi celo že vstavili v raziskovalni reaktor v Teheranu, namenjen medicinskim raziskavam. Ni še znano, ali so v reaktor vstavili prazno palico, ki jo še preizkušajo, ali gre za delujočo palico, polnjeno z obogatenim uranom.

Ne novoletna, prava raketa

Iranska mornarica pa je danes v Perzijskem zalivu v okviru manevrov uspešno preizkusila doma razvito in izdelano raketo zemlja-zrak srednjega dosega, opremljeno z najnovejšo tehnologijo za boj nevidnim tarčam in pametnimi sistemi, ki skušajo zmesti navigacijo rakete, je povedal tiskovni predstavnik vojske na manevrih Mahmud Musavi.

Iran bo velikopotezne desetdnevne manevre v Perzijskem zalivu zaključil v ponedeljek s sklepno vajo, ko bodo vse ladje in podmornice preizkusile novo taktiko, s pomočjo katere bi Iran lahko zaprl za transport nafte strateško izjemno pomembno Hormuško ožino, "če bi si tega želel", je še dodal Musavi in spomnil na iransko grožnjo, ki je pred dnevi zaostrila odnose med Iranom in ZDA.

Pritiski se stopnjujejo

Zahodne države z ZDA na čelu pa nadaljujejo s stopnjevanjem pritiskov na Iran. Ravno včeraj je ameriški predsednik Barack Obama  podpisal zakon o financiranju Pentagona, ki zaostruje sankcije proti iranskemu finančnemu sektorju.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 09:03 2. Januar 2012.

    bela rasa najde sovražnika tako ali drugače...kmalu bo sovražnik tisti ki ima 100 € v proračunu države...ogrožajo nas ,ker imajo …

  • 09:03 2. Januar 2012.

    bela rasa najde sovražnika tako ali drugače...kmalu bo sovražnik tisti ki ima 100 € v proračunu države...ogrožajo nas ,ker imajo …

  • 22:55 1. Januar 2012.

    Iran ogroža precej folka, recimo najbolj IZRAEL za keterega vemo da je več Judov v USA kot jih bo IZRAEL …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.