Iran ne izpusti Britancev

Foto: Žurnal24 Britanci so bili na jahti Kingdom of Bahrain. Iran pravi, da zdaj preučuje, ali
Iran zadržuje pet britanskih mornarjev, ki so najverjetneje nehote zašli v iranske vode.
Oglej si celoten članek

Iranska mornarica je Britance, ki so bili na poti iz Bahrajna v Dubaj, v Perzijskem zalivu zajela že 25. novembra. Dogodek bi lahko še poslabšal že tako napete odnose med Londonom in Teheranom.

Do podobnega incidenta je prišlo že leta 2007, ko je Iran zajel 15 pripadnikov britanske mornarice. Miliband je opozoril, da dogodkov ne gre enačiti, saj gre tokrat za civiliste. Vojake so izpustili. Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je takrat povedal, da so jih pomilostili, njihovo izpustitev pa je označil za "darilo" Veliki Britaniji.

Počutijo se dobro
Britansko zunanje ministrstvo je včeraj sporočilo, da se zajeta peterica članov posadke jahte počuti dobro, o dogodku pa so že obvestili njihove svojce. Dodali so, da imajo z zajetimi "omejene posredne stike", pri čemer niso mogli povedati, ali jih iranske oblasti zadržujejo v zaporu.

Britanski zunanji minister David Miliband je povedal, da so že stopili v stik z iranskimi oblastmi, sam pa tudi poskuša poklicati iranskega kolega Manušerja Motakija. Hkrati je zanikal, da gre za spor med državama: ''Zagotovo ne gre za konfrontacijo ali spor. To je povsem konzularna zadeva in veselimo se, da bo tako tudi obravnavana.''

Zajeti gredo na sodišče
Šef kabineta iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada pravi, da bo o tem, kako ravnati z aretiranimi Britanci, odločilo iransko pravosodje. "Če bodo zli nameni teh ljudi dokazani, bodo obravnavani resno in odločno," je dodal po poročanju iranskih medijev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.