Iran protestira zaradi prijetja strokovnjakov

Foto: Žurnal24 Spor med Iranom in ZDA se zaostruje.
Potem ko so ameriške sile v noči na sredo v Bagdadu za kratek čas pridržale osem članov delegacije iranskega ministrstva za energijo, je Iran vložil oster protest.
Oglej si celoten članek

Iran je uraden protest vložil pri švicarskem veleposlaništvu v Teheranu, ki zastopa interese ZDA, je sporočil tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Mohamed Ali Hoseini. Po njegovem mnenju je bilo pridržanje v nasprotju z nalogami tujih sil v Iraku, predstavljalo pa naj bi tudi vmešavanje v dvostranske odnose Irana in Iraka. "Ameriške sile so aretirale strokovno delegacijo iranskega ministrstva za energijo v njihovem hotelu, kar je vznemirjajoče dejanje, dejanje vmešavanja," je dejal Hoseini in dodal, da je "zunanje ministrstvo že poklicalo na zagovor švicarskega predstavnika in izrazilo oster protest proti temu neupravičenemu pristopu, ki je v nasprotju z mednarodnim pravom, ter zahtevalo pojasnilo ZDA". Hoseini je še povedal, da je delegacijo na uraden obisk v Irak povabilo iraško ministrstvo za energijo in da bo po izpustitvi osmih članov delegacija nadaljevala svoje delo. Iraško ministrstvo je iranske strokovnjake v Bagdad povabilo na pogovore o izgradnji elektrarne.

Irance je ameriška vojska prijela v hotelu Sheraton v osrednjem Bagdadu, nato so jih vklenjene in z zavezanimi očmi prepeljali v eno izmed ameriških vojaških baz. Kot je pojasnila vojska, so v torek na nadzorni točki ustavili kolono štirih vozil Irancev in Iračanov, med preiskavo pa so zasegli puško in dve pištoli, za katere ustavljeni niso imeli dovoljenja. Delegacijo so sicer spustili v hotel, vendar so jim sledili ter jih po preiskavi njihovih sob, v katerih so našli večjo količino ameriškega in iranskega denarja, prijeli. Po kratkem zaslišanju so jih izpustili.

Zaostrovanje že tako slabih odnosov
Zaplet bo verjetno še dodatno zaostril odnose med ZDA in Iranom, ki so že tako napeti zaradi iranskega jedrskega programa in zaradi ameriških obtožb na račun Irana, da se poskuša na skrivaj dokopati do jedrskega orožja.

Združene države Amerike so namreč že pred dnevi od Irana zahtevale, naj preneha podpirati skrajneže v Iraku, in opozorile na možnost jedrskega holokavsta, če bi si Iran priskrbel jedrsko orožje. Ameriški predsednik George Bush je Iran označil celo za "vodilnega sponzorja teroristov po svetu" in ga obtožil podpiranja gibanj Hamas, Hezbolah, Islamski džihad in šiitskih skrajnežev, ki naj bi ubijali ameriške enote v Iraku.

Bush je dodal, da mora Teheran šiitskim skrajnežem v Iraku onemogočiti dostop do orožja, opreme in urjenja, ne glede na to, ali iransko vodstvo za takšne operacije ve ali ne. Medtem je iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad dejal, da so Iran in sosednje države pripravljene zapolniti vakuum moči, ki na Bližnjem vzhodu nastaja s slabljenjem moči ZDA v Iraku.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.