Iranci v vesolje do leta 2017?

Foto: Žurnal24 (Foto: EPA)
Iranski predsednik Mamud Ahmadinedžad je dejal, da izdelujejo tristopenjsko raketo, ki bi lahko v vesolje ponesla satelit. Ob tem je izrazil upanje, da bi v vesolje do leta 2017 poslali človeka.
Oglej si celoten članek

Ali gre še za eno od propagandnih potez iranskega predsednika, ni znano. Po poročanju iranske tiskovne agencije Fars, je Ahmadinedžad novinarjem med obiskom v mestu Hamedan na zahodu Irana dejal, da bo iranska navzočnost v vesolju pokazala, da je to glavna prioriteta države in ne razvoj jedrskega orožja.

Iranski predsednik je ob tem še razkril načrte o izgradnji nove tristopenjske rakete, ki že skrbi predvsem Zahodne države. "Znanstveniki izdelujejo tristopenjsko raketo, ki nas bo ponesla tisoč kilometrov v zrak," je dejal Ahmadinedžad.

Februarja lani je Iran ob 30. obletnici Islamske revolucije v orbito izstrelil prvi satelit Omid (Upanje).

Gre za krinko pred jedrskim orožjem?
Zahodne države sumijo, da Iran na ta način na skrivaj izdeluje jedrsko orožje in da bi tehnologijo za izdelavo rakete, ki bi v vesolje poslala človeka, preusmeril v izdelavo medcelinskih jedrskih raket.

Uradni Teheran vseskozi takšna namigovanja zavrača in vztraja pri tem, da gre pri njihovem jedrskem programu samo za miroljubne namene in da ima Iran pravico razvijati tehnologijo kot njihove največje sovražnice Združene države Amerike.

Iran je že letošnjega februarja v vesolje izstrelil raketo Kavoshgar-3. V njej so v vesolje poleteli tudi živalski potniki – miš, dve želvi in več črvov. Več v povezavi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.