Iranska policija nad ženske obleke

Foto: Žurnal24 Mošeja Džamkaran, v sveti šiitski provinci Qom. (Foto: EPA)
V teh dneh pripadniki policije v Iranu pregledujejo, ali so ženske v šiitski sveti provinci Qom primerno oblečene. Predsednik Mahmud Ahmadinedžad proti tovrstnim akcijam.
Oglej si celoten članek

Iranska policija je v širši akciji, namenjeni preverjanju primernosti oblek in obnašanja, izdala že 62 tisoč opozoril ženskam, ki so bile "slabo zakrite“, zasegli pa so tudi okoli sto avtomobilov, ki so takšne ženske prevažali, piše Daily Telegraph. Po besedah šefa provincialne policije Mehdija Korasanija je spodbujanje takšnih omilitev eden izmed ciljev sovražnika.

Nasproti tovrstnim akcijam pa se je odločno postavil predsednik države Ahmadinedžad, ki je sicer znan kot zagovornik trše struje islama, češ da so že vnaprej obsojene na neuspeh. To je sprožilo bes pripadnikov bolj radikalnega islama in nekaterih visokih iranskih klerikov, ki so predsednika že kritizirali.

Poletne akcije policije v Iranu sicer niso nič novega. Policijski varuhi morale so se tako v minulih tednih ponovno podali na ulice in začeli zaplenjevati avtomobile, ker naj bi moški vozniki nadlegovali mimoidoče ženske, ne da bi razložili, kaj smatrajo za nadlegovanje. Milice naj bi ustavljale tudi avtomobile z mladimi moškimi ali ženskami in jih zasliševale o njihovem sorodstvenem razmerju.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.