Irci na referendum oktobra

Foto: Žurnal24 Poljski predsednik Lizbonske pogodbe to nedeljo še ne bo popisal.
Irski premier Brian Cowen je sporočil, da bodo Irci drugega oktobra na referendumu odločali o novi, reformni pogodbi Evropske unije – Lizbonski pogodbi.
Oglej si celoten članek

Cowen je referendum razpisal po tem, ko je od voditeljev 26 držav EU prejel zagotovila, da bodo v pogodbi odpravljene tiste sporne določbe, zaradi katerih so Irci na lanskem referendumu pogodbo zavrnili.

Uradni Dublin in širšo javnost na zelenem otoku motijo nekatere določbe Lizbonske pogodbe, ki bi (lahko) omejile suverenost Irske na področju davčnih politik, prizadele vojaško nevtralnost države ali ki bi lahko bile v nasprotju s prepovedjo splava na Irskem (ta je dovoljen le v nekaterih izjemnih primerih). Državniki in predsednik vlad držav EU so za irske pomisleke izkazali posluh in sprejeli sklep, da Irska na navedenih področjih ohrani suverenost.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.