Irska: fiskalni pakt podprlo okoli 60 odstotkov volilcev

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na Irskem je okoli 60 odstotkov volilcev podprlo fiskalni pakt EU, kažejo uradni rezultati referenduma.
Oglej si celoten članek

Irci so z okoli 60 odstotki za in okoli 40 odstotki proti podprli fiskalni pakt EU, ki v evroobmočju uveljavlja proračunska pravila. Zmago zagovornikov so sicer nakazovale tudi javnomnenjske ankete, poroča BBC.

O ratifikaciji evropske pogodbe so Irci na referendumu odločali že tretjič v štirih letih. V Evropski uniji je sicer prevladovalo tiho pričakovanje, da bodo Irci pakt potrdili. Irska je namreč že morala zaprositi za evropsko finančno pomoč, ratifikacija fiskalnega pakta pa bo v prihodnje pogoj za dostop do takšne pomoči, poroča STA.

Gre sicer za medvladno pogodbo in ne pravo evropsko pogodbo, za njeno uveljavitev pa zadostuje ratifikacija v 12 članicah z evrom, tako da morebitna irska zavrnitev na referendumu uveljavitve ne bi preprečila. Irska je sicer edina, ki dokument potrjuje na referendumu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.