Irska ima novega predsednika

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Irska ima novega predsednika. To je postal 70-letni Michael D. Higgins, kandidat laburistov, pesnik in nekdanji minister za kulturo. Zanj je glasovalo 39,6 odstotka volivcev.
Oglej si celoten članek

Zmagovalec četrtkovih predsedniških volitev na Irskem je kandidat laburistov, pesnik in nekdanji minister za kulturo Michael D. Higgins, je danes sporočila irska volilna komisija. Na drugo mesto se je uvrstil poslovnež Sean Gallagher, ki je sicer že v petek priznal poraz.

Preobrat na koncu

Po javnomnenjskih raziskavah je sicer Higgins precej zaostajal za Gallagherjem, vendar je prišlo do preobrata, potem ko je tik pred volitvami v televizijskem soočenju McGuinness Gallagherja obtožil, da je sprejel pet tisoč evrov vredno strankarsko donacijo od kriminalca.

Tako je Higgins zbral 39,6 odstotka glasov, Gallagher pa 28,5 odstotka. Na tretje mesto se je uvrstil kandidat stranke Sinn Fein in nekdanji poveljnik Irske republikanske armade Martin McGuinness, za katerega je glasovalo 13,7 odstotka volivcev.

Nasledil bo žensko

Sedemdesetletni Higgins bo v predsedniški palači v Dublinu nasledil Mary McAleese, ki je predsedniški položaj opravljala dva sedemletna mandata in se ni mogla potegovati za še enega.

Novi, deveti irski predsednik, čigar naloge so predvsem protokolarne narave, bo prisegel 11. novembra.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.