IS v kotu, v Iraku pripravljajo ogromno proslavo

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Borci Islamske države danes branijo dobesedno le še zadnjih nekaj ulic Mosula, ki jih še držijo v oblasti. Gre za zadnje vzdihljaje njihovega večletnega boja. Irak medtem pripravlja proslavo osvoboditve tega drugega največjega mesta v državi.
Oglej si celoten članek

V ostrih bojih so iraške vojaške sile prisilile upornike na umik, pri čemer so jih potisnile k bregu reke Tigris, kjer nadzirajo le še obmoje, veliko kakih 300 krat 500 metrov, poročajo tamkajšnji vojaški viri. Nad starim delom Mosula se vije dim, slišijo se streli.

Število džihadistov, ki se bojujejo v Mosulu, je od začetka ofenzive z nekaj tisoč upadlo na nekaj sto, trdi iraška vojska. Prodor do Tigrisa bi iraški vojski omogočal popolno oblast nad mestom, kar naj bi se zgodilo najpozneje do konca tedna. V tem času pričakujejo obisk premierja Haiderja al-Abadija, ki naj bi uradno potrdil zmago nad Islamsko državo, v vsem Iraku pa pripravljajo veliko slavje.

Večina napadalcev delovala neodvisno od IS

Medtem ko Islamska država izgublja vojno za kalifat, je bilo izdelano poročilo o napadih džihadistov v Evropi in ZDA. Največ napadov je utrpela Francija, in sicer 17, sledijo ZDA s 16 in Nemčija s sedmimi, kaže poročilo z naslovom Radikalizacija in džihadistični napadi na Zahodu, ki so ga pripravili strokovnjaki z ameriške univerze Georgea Washingtona, italijanskega Inštituta za mednarodne politične študije in nizozemskega protiteroristčnega centra.

V 51 napadih je umrlo 395 ljudi, 1549 pa jih je bilo ranjenih. Izvedlo jih je 65 napadalcev, od katerih jih je bilo 43 ubitih, 21 aretiranih, eden pa je na begu. Njihova povprečna starost znaša 27 let in tri mesece. Najmlajši je bil star 15 let, najstarejši pa 52. Med njimi sta bili sicer le dve ženski, je poročilo povzela STA.

Med napadalci jih je bilo 73 odstotkov državljanov države, v kateri so izvedli napad. 14 odstotkov jih je v državi zakonito prebivalo ali pa so bili zakonito na obisku iz katere od bližnjih držav. Zgolj 18 odstotkov se jih je v preteklosti borilo v tujini.

V 26 odstotkih napadov pa džihadistični napadalci niso bili povezani z IS ali drugimi džihadističnimi skupinami, temveč so jih spodbudili pozivi teh skupin k boju, še navaja poročilo, ki ga je povzela STA.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.