Islandija začela pogajanja z EU

Foto: Žurnal24 Skarphedinsson, Vanackere in Füle (Foto: Reuters)
Islandija je danes začela pristopna pogajanja z EU. Na vprašanje, kdaj bi se lahko dejansko pridružila, pa je islandski zunanji minister odgovoril, da nima kristalne krogle in da ne more govoriti o datumu.
Oglej si celoten članek

Islandija, sicer članica Evropskega gospodarskega območja in schengenskega prostora, je poleg Hrvaške in Turčije tretja država, ki želi vstopiti v EU.

Jasno je, da bodo stvari tekle gladko na določenem številu področij. So pa druga poglavja, za katera EU ve, da se bo tam Islandija morala potruditi. Pomislite na finančni sektor.
Steven Vanackere

Pred samim začetkom odpiranja pogajalskih poglavij bo opravljen še proces screeninga, torej analize usklajenosti njihove zakonodaje z evropskim pravnim redom. Ta postopek naj bi zaključili v roku enega leta.

Zahtevajo poštena pogajanja
Belgijski zunanji minister Steven Vanackere je poudaril, da je to dobra priložnost za ponovitev zaveze Unije k širitvenemu procesu na sploh. Njegov islandski kolega Össur Skarphedinsson je dejal, da so se Islandci vedno odločali razumno in se bodo tudi tokrat, če bodo zanje ključna vprašanja (npr. ribištvo) rešena zadovoljivo. Pričakujejo poštena pogajanja o vprašanjih, ki so za njih življenjskega pomena, je poudaril.

Cameron jezen
Britanski premier David Cameron je med obiskom v Turčiji dejal, da je "jezen" zaradi počasnega približevanja Turčije EU. Velika Britanija bo ostala najmočnejši zagovornik turškega članstva v EU, je obljubil, a opozoril, da mora tudi Ankara okrepiti reformne procese.

Islandija je sicer zaradi članstva v dveh že omenjenih območjih velik del evropskega pravnega reda že prenesla v svojo zakonodajo, a pot do EU ne bo lahka, je opozoril komisar za širitev Stefan Füle. Zanimivo: sam ocenjuje, da bo še posebej veliko resnega dela potrebnega na področju ribištva, kmetijstva, finančnega sektorja, okolja in pravosodja.

Brez kristalne krogle, brez ugibanj
Nihče ni želel ugibati o tem, kdaj bi se lahko Islandija pridružila Uniji. Skarphedinsson je pojasnil, da nima kristalne krogle in da "niti v sanjah ne more govoriti o datumu".

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.