Islandija že ima novega premierja

Foto: EPA
Foto: EPA
Dan po odstopu starega Islandija z novim premierjem in dogovorom o predčasnih volitvah.
Oglej si celoten članek

V torek je zaradi razkritij afere Panamski dokumenti odstopil islandski premier Sigmundur David Gunnlaugsson. Le dan zatem pa so v vladajoči desnosredinski koaliciji imenovali kmetijskega ministra Sigurdurja Ingija Johannssona za novega premierja. 

Johannsson je po imenovanju povedal, da pričakujejo, da bodo predčasne volitve potekale jeseni. Kljub pozivom več tisoč protestnikov k odstopu celotne vlade, Johannsson vztraja, da bo koalicija še naprej vodila državo. "Še naprej bomo delali skupaj. Upamo seveda, da bo to prispevalo k stabilnosti političnega sistema," je napovedal. 

Njegov predhodnik, 41-letni Gunnlaugsson je odstopil, ko se je v luči afere Panamski dokumenti izvedelo, da je skupaj s soprogo imel podjetje na Britanskih deviških otokih, ki jih sicer številni označujejo za davčno oazo. Za odstop se je odločil po množičnih protestih, na katerih so zahtevali njegov odhod s položaja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 04:05 8. April 2016.

    Islandci me presenečajo, tako bi morali našo vlado in koruptivne politike odstraniti takoj ko ne naredijo nič v prid državljanov …

  • 10:26 7. April 2016.

    Mi se lahko samo hebemo, če gremo vsi na cesto pri nas na miren način ne bo odstopil niti mestni …

  • 10:19 7. April 2016.

    Islandija nam je lahko za vzor, kaj lahko ljudstvo naredi, če je složno.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.