Italijanska banka za zavarovanje posojil vzame tudi sir

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Banka Credito Emiliano v italijanski pokrajini Emilia Romagna na severu države za zavarovanje posojil sprejema tudi velikanske hlebce parmezana.
Oglej si celoten članek

Nenavaden način poslovanja banke je postal primer, ki ga poučujejo celo na poslovni šoli na Harvardu. Banka Credito Emiliano takšne vrste zavarovanja za posojila malim in srednje velikim podjetjem sprejema že od leta 1953.

Bankirji tako spodbujajo lokalno proizvodnjo mleka, kmetje pa na drugi strani nimajo skrbi s skladiščenjem sira, saj za to poskrbijo - finančniki, piše revija Forbes.

"V raziskavi sem pod drobnogled vzel kako ta način poslovanja kmetov vpliva na delo bankirjev in obratno. To je odličen primer, kako se lahko finance prilagodijo načinu poslovanja," pravi Nikolaos Trichakis, profesor s Harvarda, ki je primer vzel pod drobnogled. 

V skladišču 440 tisoč hlebcev sira

Magazziini Generali delle Tagliate (MGT), je družba, ki jo je ustanovila banka Credito Emiliano - v dveh njenih skladiščih je prostora za 440 tisoč do dvesto kilogramskih hlebcov sira, nadzorujejo pa ga posebej za to izurjeni strokovnjaki. Sir starajo od 18 do 36 mesecev in dlje kot je sir v skladišču, več je vreden. 

Foto: Profimedia Parmezan

Kot ugotavlja Trichakis se v skladišču MGT pokvari zelo malo sira - le okoli odstotek ga pristane v smeteh, povprečje v industriji je sicer kar desetina.

Proizvodnja parmezana Parmigiano-Reggiano, pravijo mu tudi kralj med siri, je sicer zelo draga, zato se veliko kmetov odloči, da bo njihov sir zorel v skladiščih velikih podjetjij.

Če se na siru pojavijo luknjice, razpoke ali druge nepravilnosti, ga je praktično nemogoče prodati, še pišejo v Forbesu. 

"Banka, ki skrbi za ljudi in skupnosti"

Veliko proizvajalcev je majhnih, družinskih podjetij, zato so še posebej dovzetni za tržna tveganja, med drugim za veliko nihanje cen parmezana.

Harvardski profesor ugotavlja, da lahko eno odstotna razlika v povpraševanju pomeni deset odstotno spremembo v ceni sira. "In ko je gospodarstvo v krizi, je drag sir običajno luksuzna dobrina, ki jo le redki kupijo," pravi Trichakis.

Če proizvajalci ne morejo odplačevati dolgov, banka sir proda. 

Za primerjavo, sirarska industrija predstavlja le okoli odstotek bankinega posla, harvardski profesor pa poudarja da je učinek, ki ga ima banka s tovrstnim poslom na lokalno skupnost vredna veliko več. 

"Credito Emiliano ljudje vidijo kot banko, ki jo skrbi za skupnost, za regijo in proizvajalce sira," pravi Trichakis.  

Foto: Profimedia Parmezan

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.