Iz BiH 70 otrok odpeljali v Sirijo

Foto: EPA
Foto: EPA
V dveh letih so iz Bosne in Hercegovine najmanj sedemdeset otrok odpeljali v Sirijo. Njihovi starši so se tam pridružili Islamski državi, je poročala TV Federacije BiH.
Oglej si celoten članek

V oddaji z naslovom "Mreža" so objavili, da je od sto radikalnih islamistov iz Bosne in Hercegovine v Sirijo od leta 2014 do danes odšlo tudi 29 zakonskih parov. S seboj so odpeljali tudi svoje otroke, med njimi deklico, staro komaj tri leta.

V dokaz so v oddaji prikazali številne posnetke oboroženih oseb v maskirnih oblačilih, ki se borijo v Siriji, po poreklu pa naj bi bili iz Bosne in Hercegovine. Nekateri so se pojavili tudi na posnetkih, v katerih v njim domačem jeziku pozivajo muslimane iz BiH, da se pridružijo džihadu. Borec, ki so ga identificirali kot Mehdina Delića je poleg tega muslimane v BiH pozval tudi, da pripravljajo samomorilske napade, v katerih naj pobijejo čim več nevernikov.

V oddaji navajajo svojevrstnega "rekorderja" Muharema Džinića, ki je v Sirijo poleg svoje žene, s katero se je poročil v skladu s šeriatskimi običaji, odpeljal tudi svojih devet otrok. Pred odhodom v Sirijo je bil pripadnik radikalnih islamistvo v vasi Ošve.

Veliko število borcev, ki so iz BiH odpotovali v Sirijo, je v spopadih umrlo; natančna številka sicer ni poznana, ravno tako se ne ve, kaj se je zgodilo z njihovimi otroki.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 13:22 11. Februar 2016.

    čavez@, ti imaš Evropske vrednote in kulturo??????

  • 15:21 10. Februar 2016.

    Ja ampak oni se dobro počutijo v EU, najbolš pa se bi počutili v UK, Norveški in še nekaj bogatih …

  • 14:31 10. Februar 2016.

    Hvala bogu , 70 prtegnjenih manj na Balkanu ! Kaj ko bi še iz SLO kakšnih 100 odpeljal , ne …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.