Iz ledu s helikopterjem

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ljudi, na v led ujeti ruski ladji na Antarktiki, bodo poskusili rešiti s helikopterjem.
Oglej si celoten članek

Zaradi slabega vremena je morala danes avstralska ladja prekiniti reševalno akcijo pri Antarktiki, kjer je že od božiča v debelem ledu ujeta ruska znanstvena ladja Akademik Šokalskij. 74-člansko posadko ruske ladje bodo, ko bo vreme to dovolili, poskusili rešiti s helikopterjem.

Uporabili bodo izhod v skrajni sili

Na palubi kitajskega ledolomilca, ki je poskušal pomagati ruski ladji, a je še sam skoraj obtičal, je helikopter,  ki bi potnike lahko evakuiral. Oblasti so sprva dejale, da bo helikopter izhod v zadnji sili, kar pa je po neuspehu Aurore Australis postala realna možnost. 

"Sprejeli smo odločitev, da 52 potnikov in štiri člane posadke evakuiramo s pomočjo helikopterja na kitajski ladji Xue Long, če bo vreme to dopuščalo," so sporočili z ruskega zunanjega ministrstva.

Potniki so dobre volje

"To je Antarktika. Gremo dan za dnem. Razmere na Antarktiki so ekstremne, nikoli ne veš," je preko Skypa dejal Chris Turney, eden od vodij znanstvene odprave. Po njegovih besedah so vsi, ki so na krovu, dobre volje in želijo sorodnikom in priajteljem sporočiti, da so na varnem in dobro.

V kratkem zapisu na svojem Twitter profilu je dejal, da se vreme počasi izboljšuje in da upajo, da bo ledolomilka jutri uspela priti do njih.

Ledolomilec ni zmogel

Avstralski ledolomilec Aurora Australis se je ruskemu znanstvenemu plovilu danes približal na 18,5 kilometra, a se je moral zaradi močnega vetra in snežnega viharja obrniti, so sporočili iz avstralske agencije za pomorsko varnost.

"Zaradi slabih vremenskih razmer je vidljivost zelo slaba, zato je za Auroro Australis težko in nevarno nadaljevati današnji poskus pomoči Akademik Šokalskiju," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz agencije.

Kot so navedli, bodo naslednji poskusi reševanja posadke možni šele, ko se bo vreme izboljšalo. Avstralski ledolomilec je trenutno na odprtem morju, približno 33 kilometrov od v ledu ujete ruske ladje.

Avstralski center za koordinacijo reševalne akcije je sicer v rednem stiku z ladjo, na krovu katere je 74 znanstvenikov, turistov in članov posadke. Potniki ladje, ki plujejo po stopinjah avstralskega raziskovalca Douglasa Mawsona in njegove antarktične ekspedicije med letoma 1911 in 1914, so varni, zalog na ladji pa je dovolj, so dodali pri agenciji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 14:33 31. December 2013.

    Ne gre za evakuacijo potnikov , kot hočete predstaviti zaradi kakršnjekoli nevarnosti ampak imajo ljudje -potniki- na ladji svoje obveznosti …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.