Iz morja rešili več kot 2.000 beguncev, Makedonija v državo le spustila begunce

Foto: EPA
Foto: EPA
Makedonija v državo le spustila begunce, med njimi je tudi več mladoletnikov. V obsežni reševalni akciji pa so na Sredozemskem morju rešili preko 2.000 migrantov in beguncev, ki so skušali z več plovili prečkati Sredozemsko morje.
Oglej si celoten članek

Na meji z Makedonijo in Grčijo zaenkrat ni več skupine beguncev iz Sirije, Iraka, Afganistana in Pakistana, ki je na vstop v državo čakala tri dni. Včeraj se je skozi policijski kordon prebilo nekaj sto prebežnikov, nato so preko meje spustili še okoli 1500 ljudi. Makedonska policija bo zdaj čakala, da sedanja skupina beguncev prečka državo, šele nato bo spustila novo. Begunci si v večini preko Srbije želijo na zahod Evrope.

Več mladoletnih otrok je prišlo brez staršev

Po podatkih makedonskega rdečega križa, o katerih poroča Večernji list, je le v enem dnevu mejo prečkalo 836 ljudi, od tega 163 otrok. Petindvajset mladoletnih otrok je pripotovalo samih brez staršev oziroma skrbnikov. Skupno število naj bi se vrtelo okoli 40 tisoč ljudi.

Predvsem družine so na dežju in mrazu čakale ujete pred makedonsko mejo, da so jim pustili vstopiti. Oblasti so celo podvojile žičnato ograjo in vstop dovolile le številu ljudi, ki se je od bližnjega mesta Gevgelija lahko z vlaki odpeljalo naprej proti Srbiji. Begunci so bili v tem času prisiljeni spati na dežju, po poročanju portala PlusInfo pa naj bi jim lokalni trgovci skušali mastjo prodati nekatere dobrine. Šest plastenk vode naj bi stalo deset evrov, škatlica cigaret pet evrov, enako zavoj čokolade.

Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI Begunci na makedonski meji

Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI Begunci na makedonski meji

 

 

 

 

 

 

Na morju rešili več kot 2.000 beguncev

Zaradi številnih kopenskih preprek in omejevanja pa se begunci iz kriznih žarišč - predvsem Bližnjega vzhoda in Afrike - odločajo za vse nevarnejše poti, tudi prečakanje Sredozemskega morja. Včeraj je tako ob obali Libije potekala obsežna reševalna akcija kot 2.000 migrantov in beguncev. Kot je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa pa so reševalci klice na pomoč prejeli iz 18 plovil, od tega je bilo kar 14 gumjastih plovil.

V zadnjih 24 urah pa naj na morju rešili okoli 4400 beguncev, katerih plovila so zašla v težave.

V reševanje je bilo po navedbah italijanske mornarice vključenih več italijanskih plovil in tudi norveška in irska ladja, ki sta del operacije Triton. Nevarno pot preko Sredozemskega morja je letos prečkalo že preko 264.500. Natančnega števila ljudi, za katere je bila pot usoda, ni, a po podatkih Mednarodne organizacije za migracije izdanih 21. avgusta je na Sredozemskem morju umrlo že 2.365 ljudi.

Foto: EPA Migranti

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 23:38 25. Avgust 2015.

    IS je napovedala zavzetje evrope in pod pretvezo migranstva jim bo tud kmalu uspelo<br />in ne 100% ampak 1000% vrjamem …

  • 21:31 23. Avgust 2015.

    Bravo čavez, jaz bi vse begunce na prekoceanske ladje in za ZDA, pa naj oni rešujejo tisto , kaj so …

  • 17:56 23. Avgust 2015.

    Taktika Američanov, zakuhal vojne na vzhodu, naredu begunce in z njimi destabiliziral Evropo.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.