Iz prodaje umaknili 200.000 hitrih testov

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Umikajo jih zaradi povečanega tveganja lažno pozitivnih rezultatov.
Oglej si celoten članek

Avstralsko podjetje za medicinsko tehnologijo Ellume je sporočilo, da je zaradi povečanega tveganja lažno pozitivnih rezultatov iz prodaje v ZDA umaknilo skoraj 200.000 hitrih testov za samotestiranje na covid-19, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) je v torek opozorila na "tveganje lažno pozitivnih rezultatov pri nekaterih serijah testov za samotestiranje na covid-19 avstralskega proizvajalca Ellume zaradi nedavno ugotovljene proizvodne napake".

Po besedah tiskovnega predstavnika podjetja Ellume so napako ugotovili pri 195.000 od 3,5 milijona testov, poslanih v ZDA, vključno s testi, ki so jih dobavili ministrstvu za obrambo za uporabo v javnih zdravstvenih programih. Ustanovitelj podjetja Ellume Sean Parsons se je opravičil za "stres ali težave", ki so jih ljudje morda doživeli zaradi lažno pozitivnih rezultatov. V izjavi je navedeno, da "na negativne rezultate ta napaka v proizvodnji nima vpliva".

Kot so še sporočili, FDA in Ellume tesno sodelujeta pri evalvaciji dodatnega nadzora proizvodnje in zagotavljanju drugih korektivnih ukrepov, s pomočjo katerih bodo odpravili napako.

Testi podjetja Ellume, ki so na voljo v prosti prodaji brez recepta, so bili lani prvi hitri domači testi za koronavirus, ki so jih v ZDA odobrili za uporabo v nujnih primerih.

Podjetje je sporočilo, da je po ugotovitvi vzroka težave in uvedbi dodatnega nadzora že začelo ponovno dobavljati teste ameriškim trgovcem na drobno.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 21:03 7. Oktober 2021.

    Bolje lažno pozitivni kot lažno negativni. :-)

  • 13:19 6. Oktober 2021.

    .. proizvodna napaka.. tiste PCR pa namenoma okvarili, tudi dajejo lažno pozitivno stanje

  • 13:12 6. Oktober 2021.

    Janez jih je že rezerviral, za tiste, ki nagajamo bodo dobri...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.