Iz trgovin umaknili za 3600 ton hrane

Foto: Europol
Foto: Europol
Nagnito meso, kemijsko obarvana tuna, lažno mleko v prahu. To so le nekateri proizvodi, ki jih je Europol umaknil z evropskega trga.
Oglej si celoten članek

Nove podrobnosti akcije Opson kažejo, da je slika v evropskih trgovinah še bolj zaskrbljujoča, kot se je sprva zdelo. Europol je v nedavni akciji v 67-tih državah, ki jo je izvajal štiri mesece, končal pa marca letos, iskal potencialno nevarne prehranske izdelke, ki se prodajajo na evropskem trgu.

Po prvih podatkih naj bi zasegli več kot deset tisoč ton hrane, zdaj je potrjeno, da so s polic umaknili 3600 ton potencialno nevarnih izdelkov. V okviru operacije so izvedli več kot 41 tisoč pregledov izdelkov po trgovinah, tržnicah, letališčih, pristaniščih in indudstrijskih središčih.

Priprli so 749 ljudi, v več državah se preiskave nadaljujejo. "Rezultati preiskave Opson dokazujejo, da lahko potrošnike širom sveta zaščitimo, če policija v usklajenih akcijah deluje povezano. Gre za nevarnost, ki zahteva čezmejno sodelovanje in s katero se soočajo vse države. Naša dolžnost je, da potrošniki na svoje krožnike dobijo neoporečno in varno hrano," je akcijo komentiral Jari Liukku, vodja Europolovega centra za organizirani kriminal.

Nagnito meso, lažno mleko v prahu in umetno obarvana tuna

Preiskovalci so med drugim odkrili tudi, da so v enajstih evropskih državah tuno, ki je bila namenjena konzerviranju, prodajali kot svežo, pred tem pa so ji spremenili barvo s kemijskim postopkom. V akciji so preiskovalci zaplenili več kot 51 ton oporečne tune. Na fotografijah je razvidno, kako je košček tune izgledal pred in po posegu.

Foto: Europol Zasežena tuna, Europol

Foto: Europol Zasežena tuna, Europol

V okviru akcije so med drugim zaprli veliko predelovalnico mesa v Belgiji, vse njene proizvode so umaknili s trgovinskih polic. Tovarna je izgubila dovoljenje za obratovanje, potem ko so v njenih izdelkih odkrili mesne odpadke, nagnito meso in živalske dele, ki so namenjeni za živalsko prehrano in niso za prehrano ljudi.

V Španiji so medtem razkrili delovanje tovarne, ki je pakirala lažno mleko za dojenčke, v glavnem namenjeno za izvoz na Kitajsko. Tovarno so že zaprli, pri tem pa zaplenili osem ton lažnega proizvoda. Sestavino za mleko so kupovali na Poljskem po en evro za kilogram. Mleko samo po sebi sicer ni bilo škodljivo, manjkale pa so mu hranljive snovi, pomembne za dojenčkov razvoj. Poleg tega je bil proizvod pakiran v okoliščinah, ki niso zadostovali minimalnim standardom proizvodnje hrane.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 07:41 8. Maj 2018.

    Dokler se bo potrošnik odločal za hrano, ki je "prehodila" dolgo pot, bo pač tako. Slovenci že bolj zaupajo tuji …

  • 06:49 8. Maj 2018.

    Zaradi ponarejenega mleka, so na Kitajskem že padale glave.. !! Dobesedno.. !!

  • 19:32 7. Maj 2018.

    Uzakoniti bi morali OBVEZNO IN TAKOJŠNJO objavo imen trgovin, ki so počenjale te svinjarije!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.