Izbrali so besedo letošnjega leta

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Ameriški slovar Collins je objavil besedo, ki je ponjihovem izboru beseda leta.
Oglej si celoten članek

Izbrali so besedno zvezo "lažne novice" (fake news), katere uporaba se je od lani povečala za 365 odstotkov. Slovar besedno zvezo definira kot "lažne, pogosto senzacionalistične informacije, ki se širijo pod krinko novinarskega poročanja". 

Fraza je značilna za besednjak ameriškega predsednika Trumpa, ki je nedavno ob preiskavi o domnevnem ruskem vmešavanju v predsedniške volitve v ZDA na Twitterju zapisal, da "lažne novice delajo nadure" in da so "lažne novice slabe".

Trump pogosto uporablja to besedno zvezo, prejšnji teden je celo izjavil, da si jo je sam izmislil. Vendar v slovarju Collins navajajo, da se je fraza začela uporabljati po letu 2000 na ameriških televizijah.

Uporaba te besedne zveze se je močno povečala od leta 2015, letos pa je postala tako vseprisotna, da bo dobila svoje mesto v prihodnji tiskani izdaji slovarja Collins. V ožji izbor za besedo leta so se uvrstili še "unicorn", "echo chamber", "gig economy" in "cuffing season".

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 18:49 2. November 2017.

    Jest sem pa pričakoval besedo: Leftard

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.