Izčrpane vse možnosti za sporazum

Foto: Žurnal24 Po besedah Dimitrija Rupla si EU želi okrepiti stike s Srbijo.
Pred ponedeljkovim sestankom zunanjih ministrov EU so kosovski Albanci danes pozvali zahodne države, naj "nujno" podprejo njihova prizadevanja za neodvisnost od Srbije.
Oglej si celoten članek

Po njihovem so njihove zahteve upravičene, saj bi bilo potrebno do 10. decembra najti soglasno rešitev za vprašanje prihodnjega statusa Kosova, toda pogajanja med Beogradom in Prištino so se končala brezuspešno. Na drugi strani pa se je oglasil tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov in Zahod obtožil, da po nepotrebnem opogumlja kosovske Albance. Kot je dejal Lavrov pred prihodom na Ciper, bi razglasitev neodvisnosti Kosova obnovilo sovražnosti v regiji in pokopalo regionalno stabilnost. Na Kosovu bi po njegovem mnenju lahko znova izbruhnilo tudi nasilje.

Lavrov opozarja tudi Prištino

Lavrov opozarja evropske države pred destibilizacijo razmer na Balkanu, v primeru osamosvojitve Kosova. © AFP

 
Hkrati pa je ruski zunanji minister okrcal tudi Prištino, ker na neposrednih pogajanjih ni pokazala ˝nobene pripravljenosti, da bi vsaj pokazala razumevanje za legitimne interese Beograda˝ . Odgovornost za to pa naj bi nosil tudi Zahod. ˝Albanci so s ponavljanjem teze o neodvisnosti samo sledili signalom nekaterih zahodnih držav, ki so nakazale, da so pripravljene podpreti enostransko razglasitev neodvisnosti Kosova,˝ je dejal Lavrov.

Zunanji ministri Evropske unije bodo sicer v ponedeljek  v Bruslju govorili o korakih EU po koncu pogajanj med Beogradom in Prištino o Kosovu. Potrdili naj bi, da so izčrpane vse možnosti za sporazum. Štiri največje države naj bi napovedale, da so skupaj z ZDA pripravljene prve priznati neodvisnost Kosova, česar pa ni pričakovati pred srbskimi volitvami, ki naj bi bile konec januarja. Hkrati bodo ministri govorili o napredku Srbije na poti v EU.

O izčrpanosti vseh možnosti tudi v poročilu

Rupel je že v petek napovedal, da so izčrpane vse možnosti, da bi se srbska in albanska stran sporazumeli o prihodnjem statusu Kosova. © BOBO

 
Evropski predstavnik v trojki Wolfgang Ischinger bo ministrom predvidoma predstavil poročilo trojke o pogajanjih, ki je bilo sicer v petek posredovano generalnemu sekretarju ZN. Ministri naj sicer ne bi sprejeli sklepov o Kosovu, saj naj bi to prepustili evropskemu vrhu. V poročilu naj bi bil po navedbah diplomatskih virov v Bruslju podrobno opisan potek pogajanj ter sklenjeno, da so bile izčrpane prav vse možnosti za sporazumno rešitev ali ˝ obrnjen vsak kamen˝ pri iskanju rešitve. EU naj bi nato v skladu s poročilom zavzela stališče, da nadaljnja pogajanja niso smiselna, kar je tudi mnenje ZDA, medtem ko Srbija in Rusija pozivata k nadaljevanju pogovorov.

V procesu pogajanj med Beogradom in Prištino so bile "dejansko izčrpane vse možnosti, da bi se strani sporazumeli", je menil tudi vodja slovenske diplomacije v petek v Bruslju po razpravi zunanjih ministrov EU in Nata. "Najpomembneje je zagotoviti enotnost v EU in Natu," je poudaril in dodal, da konkretnih korakov ne pričakuje pred predsedniškimi volitvami v Srbiji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.