Izmensko delo poneumlja

Foto: razno 09.01.14. sivilje, sivanje, delavci, zaposleni, delo, tovarna, Bulgarian N
Foto: razno 09.01.14. sivilje, sivanje, delavci, zaposleni, delo, tovarna, Bulgarian N
Posledice izmenskega dela so prezgodnje staranje možganov in zmanjšanje intelektualnih sposobnosti.
Oglej si celoten članek

Posledice izmenskega dela so prezgodnje staranje možganov in zmanjšanje intelektualnih sposobnosti, kaže študija francoskih in walških znanstvenikov. Ljudje z izkušnjo desetletnega izmenskega dela so imeli namreč na testiranjih kognitivnih sposobnosti možganov enake rezultate kot ljudje, ki so bili od njih starejši šest let in pol.

 

Študija kaže, da imajo ljudje, ki so desetletje delali v izmenah, kar je v nasprotju z naravnim dnevno-nočnim ritmom organizma, šest let in pol starejše možgane od svojih vrstnikov.

 

Možgani si opomorejo v petih letih

Škodljive posledice dela v izmenah, ki nasprotujejo biološki telesi uri, so dobro znane, tako od vpliva na razvoj raka dojk do debelosti. A sedaj so se znanstveniki iz Swanseaja in Toulousa odločili raziskati posledice izmenskega dela na možgane, piše britanski BBC.

 

Možgani že po naravi z leti nazadujejo, a delo v različnih izmenah ta proces le še pospešuje, so ugotovili znanstveniki. Strokovnjaki ob tem dodajajo, da je dobra novica v tem, da si možgani po prenehanju izmenskega dela opomorejo. A za to potrebujejo pet let.

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.