Izogibajte se kitajski čokoladi

Foto: Žurnal24 Iz urada za nadzor kakovosti so sporočili, da so pregledali skupno 154 podjetij,
Sanlu, proizvajalec spornega mleka v prahu, je že od decembra lani dobival pritožbe, a o njih ni poročal pristojnim oblastem. Izdelki so mogoče celo v EU, in sicer v manjših kitajskih trgovinah.
Oglej si celoten članek

Sanlu je prve pritožbe o otrocih, ki so zboleli zaradi uživanja kontaminiranega mleka v prahu, dobil že decembra lani, a do 2. avgusta letos o tem ni obvestil pristojnih oblasti v Shijiazhuangu niti ni sprejel potrebnih ukrepov, zaradi česar se je situacija še poslabšala. S tem so kršili kitajska pravila glede poročanja o hujših incidentih, ki se nanašajo na kakovost hrane.

Predstavniki komunistične partije so bili tako o pritožbah obveščeni šele na začetku avgusta letos, nato pa so tudi sami potrebovali cel mesec, da so o tem obvestili pristojne oblasti na višjih ravneh.

Previdnostni ukrepi po svetu
Zaradi okuženega mleka v prahu so tudi danes previdnostne ukrepe sprejele številne države po svetu. Prepoved uvoza in prodaje so sprejeli na Filipinih in v Vietnamu. Kitajske mlečne izdelke so doslej prepovedali ali sprejeli druge ukrepe za omejitev njihove potrošnje še v Bangladešu, Bruneju, Burundiju, Gabonu, na Japonskem, Mjanmaru, Singapurju, Tajvanu in Tanzaniji.

Prepoved so sprejeli tudi v Maleziji, kjer so danes prepoved uvoza in prodaje še razširili, in sicer na kitajske slaščice, čokolado in vso hrano, ki vsebuje mleko.

Mlečni izdelki mogoče tudi v EU

Čeprav je EU zaradi pomanjkljivega sanitarnega nadzora v najštevilčnejši svetovni državi že leta 2002 uvedla prepoved uvoza kitajskih mlečnih proizvodov, pa evropska komisarka za zdravje Andrula Vasiliu opozarja, da še vedno obstaja možnost, da se okuženi izdelki nahajajo na območju EU, saj bi nekateri lahko bili v prodaji v manjših kitajskih trgovinah. Ravno zato je Bruselj države pozval k večji previdnosti in strožjemu nadzoru na trgu in mejah.

Evropska komisarka za zdravje je zato danes Kitajsko zaprosila za dokazila, da v EU izvoženi proizvodi ne vsebujejo okuženega mleka. Takšni proizvodi bi lahko bili na primer pecivo in čokolada. Poleg tega so za informacije o posledicah uživanja proizvodov, ki vsebujejo kitajsko mleko v prahu, na zdravje ljudi prosili še Evropsko agencijo za varnost hrane (Efsa).

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.