Izteka do 16 mio litrov na dan?

Foto: Žurnal24 Manjšo kupolo bodo poskušali postaviti na vrtino v Mehiškem zalivu šele v nasled
Iz vrtine v Mehiškem zalivu naj bi se iztekalo tudi do 16 milijonov litrov nafte na dan, kar pa v naftni družbi BP ostro zanikajo.
Oglej si celoten članek

V družbi zatrjujejo, da iz vrtine odteče do 800 tisoč litrov nafte na dan, toda znanstveniki menijo, da je dejansko stanje bistveno slabše. Izvršni direktor družbe BP Doug Shuttles je na ameriški televiziji dejal, da si družba prizadeva ustaviti iztekanje nafte.

Naftni madeži so doslej v manjši meri dosegli le otoke, do celine pa še niso prišli. Ob obalah so doslej našli sedem mrtvih delfinov in več kot 100 morskih želv, sedaj pa raziskujejo, ali gre za posledice izliva nafte.

„Mislim, da je omenjena številka razumna. Prizadevamo si težavo odpraviti v čim krajšem času,“ je bil kratek Shuttles, ki je še dodal, da je podatek o iztekanju nafte le groba ocena. Ameriška vlada si skupaj z družbo prizadeva na vse načine preprečiti, da bi prišlo do največje ekološke katastrofe v zgodovini ZDA. Predsednik Barack Obama je dejal, da se je njegova administracija sposobna soočiti s težavo v Mehiškem zalivu.

Kupolo bodo postavili v prihodnjih dneh
Tiskovni predstavnik družbe BP Jon Pack je v četrtek v napovedal, da bodo poskušali manjšo kupolo postaviti na vrtino v Mehiškem zalivu šele v naslednjih dneh. BP je skušal luknjo na globini 1500 metrov zamašiti pred tednom dni z večjo 100 ton težko železobetonsko kupolo, vendar so jo zamašili ledeni kristali in je postala neuporabna.

Manjša kupola že ima priklopljeno cev, preko katere bi na tanker na površju usmerjali iztekajočo nafto, kristalizacijo pa nameravajo preprečiti s toplo vodo in metanolom. Vendar je tudi ta rešitev le delna in začasna, saj niti v najboljšem primeru ne bo ustavila vse nafte, ki vre iz vrtine. Dolgoročna rešitev je le rezervna nova vrtina, ki pa ne bo končana še najmanj dva ali tri mesece.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.