Izvohaj travo in prijavi soseda

Foto: Žurnal24 (Foto: EPA)
Da se na Nizozemskem ne bi razpasli laboratoriji za gojenje marihuane, so oblasti razdelile 30 tisoč kartic, s pomočjo katerih lahko prebivalci prepoznajo njen vonj in laboratorij prijavijo policiji.
Oglej si celoten članek

Tiskovni predstavnik vladne delovne skupine za gojenje konoplje Arnie Loos je novinarjem po poročanju britanskega časnika Daily Telegraph v Rotterdamu dejal, da morajo biti prebivalci pozorni na nevarnosti, ki jih prinašajo nelegalne plantaže omenjene droge. Če takšne plantaže opazijo v svoji bližini, morajo to takoj prijaviti policiji.

Posedovanje in gojenje konoplje je sicer na Nizozemskem dovoljeno, a z nekaterimi omejitvami. Tako lahko vsak državljan poseduje manj kot pet gramov konoplje. Prav tako lahko konopljo za osebno uporabo gojijo tudi doma, a imajo lahko pri tem največ pet sadik.

Liberalno zakonodajo najbolj izkoriščajo kriminalne organizacije, ki se ukvarjajo s preprodajo drog. Na črnem trgu se tako vsako leto obrneta dve milijardi evrov.

"Sodelujte pri boju proti plantažam konoplje!" je zapisano na posebni kartici, na kateri lahko posamezniki iz Rotterdama in Haguega podrgnejo po označenem prostorčku in povohajo konopljo. Zraven je zapisana tudi telefonska številka policije.

Po besedah organizatorjev gre za prvi takšen projekt na Nizozemskem in če se bo izkazal za uspešnega, ga bodo ponovili tudi v prihodnosti. Po predvidevanju oblasti je v državi več kot 40 tisoč nelegalnih plantaž konoplje, ki so večinoma skrite v stanovanjih, skladiščih in na podstrešjih.

Policija vsako leto odkrije okoli šest tisoč plantaž, od tega tristo samo v Rotterdamu. Po besedah tiskovnega predstavnika tamkajšnjega podjetja za distribucijo električne energije Reneeja de Bruina nelegalne plantaže predstavljajo veliko nevarnost za nastanek požarov in povzročajo preobremenjenost električnega omrežja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.