Izvolili novega papeža

Foto: Reuters Papež Frančišek Foto: Reuters Papež Frančišek Foto: Reuters Papež Frančišek Foto: Reuters Izvolitev papeža Foto: Reuters Izvolitev novega papeža Foto: Reuters Izvolitev novega papeža Foto: Reuters Izvolitev novega papeža
Novi papež Frančišek najprej molil za svojega predhodnika Benedikta XVI.
Oglej si celoten članek

"Zdi se, da so bratje kardinali izbrali nekoga, ki je od daleč stran. Ampak dejansko sem tukaj. Rad bi se vam zahvalil za sprejem, tudi cerkvi in kardinalom. Najprej bi rad molil za Benedikta XVI. Molimo vsi skupaj," so bile prve besede novega papeža. Svetu se je tako najprej predstavil s šalo na račun svoje izvolitve, da so ga kardinali "šli iskat na konec sveta". V skladu s tradicijo je podelil blagoslov urbi et orbi (mestu in svetu).

Novi papež je Argentinec Jorge Mario Bergollio. Izbral si je ime Frančišek, ki napoveduje skromnost bodočega papeža in prenovo - ravno spremembe v Cerkvi so tisto, kar najbolj pričakujejo od novega papeža.

"Molite zame," je dejal. "Lahko noč in spočite se," je sklenil svoj prvi nagovor. Poznavalci menijo, da je zelo pomenljivo, da je množico najprej prosil, naj molijo zanj in nato pomolčal, čez Trg sv. Petra, ki je kričal od navdušenja, se je razlegla tišina.

Frančišek je 266. papež in prvi, ki prihaja iz Latinske Amerike.

Izbran zelo hitro

Bel dim iz dimnika na Sikstinski kapeli nekaj po 19. uri je potrdil, da je 115 kardinalov elektorjev drugi dan konklava izvolilo novega papeža. Konklave so se končale izjemno hitro, po petih krogih glasovanja.

Ljudje na Trgu svetega Petra so bili na nogah, še več se jih je takoj po 19. uri začelo zlivati na trg. V čast novega papeža so se oglasili cerkveni zvonovi, tudi v Sloveniji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • mph
    14:03 14. Marec 2013.

    Eh, ko so ti prvih 18. let polnili glavo z bajkami boš bolj težko razmišljal s svojo glavo. :-)

  • 10:21 14. Marec 2013.

    Ti ne rabiš nikomur oprostiti, ker te za to ni nobeden prosil. Nisem veren, pa vendar ne zganjam sovraštva po …

  • 08:20 14. Marec 2013.

    Pa kdo tebi osebno kaj vsiljuje? Razen seveda če ne živiš še pri starših, ki te silijo k verouku in …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.