Izzivali Rome, prišlo do spopada

Foto: Žurnal24 Pripadniki desničarske skupine Jobbik, ki napadajo Rome. (Foto: EPA)
Na severu Madžarske je izbrunilo novo nasilje med Romi in radikalnimi nacionalisti. Predstavnik okraja Heves: "Situacija je ušla izpod nadzora."
Oglej si celoten članek

Na severu Madžarske v kraju Gyonyospata je izbruhnil nov spopad med Romi in radikalnimi nacionalisti. Že v torek zvečer so bile ranjene štiri osebe. Po besedah Organizacije za zaščito državljanskih pravic Romov naj bi aktivisti nacionalistične paravojaške skupine Vedero Rome izzivali že cel dan.

"Do spopada med skupinama je prišlo, potem ko so pripadniki paravojaške skupine Vedero začeli s kamni obmetavati hišo v podeželskem romskem naselju," je povedal vodja Romov Aladar Horvath. Med ranjenimi so tudi pripadniki skupine Vedero.

Pretep med Romi in radikalnimi nacionalisti so prekinili policisti
Po pretepu, ki ga je prekinila policija, so nekaj oseb pridržali. Območje je še vedno pod strogim nadzorom policijskih sil.

Drugi vzroki za izbruh nasilja niso razjasnjeni. Konflikti med Romi in radikalnimi nacionalisti v Gyongyospati se dogajajo že več tednov. Čeprav naselje nadzoruje policija, so nekateri pripadniki Vedera zaradi njene "nepazljivosti" lahko kraj spet obiskali.

Predstavnik okraja Heves v vladi Lazslo Horvath je ob tem dejal, da je "situacija ušla izpod nadzora".

Zaradi vaj so morali zapustiti domove
Aktivisti Vedera so v Gyongyospati želeli organizirati "terenske obrambne vaje", zaradi česar je s pomočjo avtobusov Rdečega križa območje moralo zapustiti približno 300 romskih otrok in žensk. Izvedbo vaj je preprečila šele policija in tako so se Romi lahko vrnili v svoje domove.

Marca je vas obiskala tudi skrajno desničarska uniformirana skupina, kar je prestrašilo številne Rome. Dejanja madžarski desničarji opravičujejo z besedami, da želijo v severnih in severovzhodnih krajih, kjer je visoka raven brezposelnosti in kriminala, "ponovno vzpostaviti javni red".

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 15:37 26. Februar 2012.

    nekaj podobnega čaka tudi Slovenijo...recimo sigurno za deset let!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.