Je bil Jezus resnična oseba?

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Pri britanskem časniku The Guardian so želeli od uglednega doktorja teologija Simona Gathercola ob največjem krščanskem prazniku, dobiti odgovore na nerešena vprašanja, kot je, ali je bil Jezus resnična osebna?
Oglej si celoten članek

Simon Gathercol je vodja študija teologije na Univerzi Cambridge. Pri The Guardianu so ga prosili za intervju, v katerem je odgovarjal na vprašanja o življenju in smrti Jezusa Kristusa. 

S kakšno gotovostjo lahko trdimo, da je Jezus Kristus zares živel? Strokovnjak pravi, da je zgodovinskih dokazov o Jezusu iz Nazareta veliko. Judovski in rimski zgodovinarji ga omenjajo skozi nekaj desetletij njegovega življenja. Omenjen je tudi v več deset krščanskih dokumentih. Če to primerjamo s kraljem Arthurjem, ki je živel 500 let po smrti Kristusa, je obstoječih dokumentov, ki dokazujejo življenje Jezusa, veliko več. "Prvi dokumenti, ki omenjajo kralja Arthurja, so se pojavili šele 300 ali 400 let potem, ko je umrl," pravi Gathercol.

Dokumenti nastali s pomočjo prič

Prvi dokument, v katerem se Jezus omenja, je poslanica Svetega Pavla, znanstveniki pa se strinjajo, da je prvi zapis o Jezusu nastal najkasneje 25 let po njegovi smrti. Teolog poudarja, da so se vsi zapisi pojavili s pomočjo številnih prič.

V najbolj zgodnjih zapisih judovskih rabinov so Jezusa javno prikazovali kot nepriznanega otroka Marije, označili pa so ga za čarovnika. Kako je danes sporen obstoj Jezusa? Teolog navaja francoskega filozofa Michela Onfrayja, ki o Jezusu govori kot o hipotezi. "Trdi, da je njegov obstoj hipotetičen in da Jezus ni zgodovinska oseba. Prav tako so pred desetletjem v ZDA začeli s projektom Projekt Jezus, s katerim so želeli odgovoriti na vprašanje, ali je Jezus zares obstajal. Nekateri pisci so trdili celo, da je tudi Nazaret izmišljen." 

Pomembnejše drugo vprašanje

Ali obstajajo arheološki dokazi o Jezusu? Del zmedenosti okoli Jezusovega zgodovinskega obstoja so pravzaprav nenavadne arheološke debate. Nedavno so ugotovili, da je bil Jezus Kleopatrin pravnuk. To so želeli dokazati s pomočjo kovancev, ki jih nosi njegova podoba. V nekaterih krogih še vedno obstaja zanimanje za Torinsko platno, v katero naj bi zavili Jezusa pri pokopu. Papež Benedikt XVI. je dejal, da Torinskega platna ne more izdelati človeška roka in da je to "ikona Velike sobote."

Vendar pa teolog pravi, da je težko najdi zgodovinarja, ki bi imel Torinsko platno za resni arheološki podatek. Dokumenti, ki so nastali v krščanski, judovski in rimski zgodovini, tvorijo večino dokazov o obstoju Jezusa. Ti zgodovinski viri puščajo malo prostora za dvom v to, da je Jezus živel in umrl. "Bolj zanimivo je vprašanje, s katerim se povezuje največji krščanski praznik, in to je, ali je Jezus po smrti zares vstal," zaključuje Gathercol.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 43

  • mph
    19:30 17. April 2017.

    Preprosto dejstvo je, da NOBEN zgodovinar tistega časa ni napisal NIČESAR od JK.

  • 10:46 17. April 2017.

    Psihološko posilstvo imamo že vsaj 72 let. S postavljanjem v realnosti zelo uporabnim "višjim bitjem".

  • 08:40 17. April 2017.

    pa le zakaj ga je imel obrezanega ,..če je bog??

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.