Je bil strmoglavljeni helikopter pokvarjen?

Foto: EPA
Foto: EPA
Dan žalovanja za sedmimi umrlimi v helikopterski nesreči, ki še vedno pretresa Srbijo. Na delu dve preiskovalni komisiji.
Oglej si celoten članek

V nesreči, do katere je – domnevno zaradi slabega vremena - prišlo v petek pozno ponoči, so umrli pripadniki srbske vojske Omer Mehić, Milovan Đukarić, Nebojša Drajić, Ivan Miladinović, zdravnik in anestezist Dževad Ljajić in Miroslav Veselinović ter komaj 5-dnevni dojenček družine Ademović iz Novega Pazarja.

Neuradno pojasnilo razloga za strmoglavljenje je za zdaj slabo vreme, ki je onemogočalo varen pristanek, kljub temu pa so v Srbiji po nesreči sprožili preiskavo, ki bo podala natančnejše odgovore na številna vprašanja.  Na delu sta dve preiskovalni ekipi, katerih izsledki preiskave naj bi bili znani že prihodnji teden.

Je bil pokvarjen?

V Srbiji se medtem pojavljajo številne teorije, da naj bi bil resnični razlog strmoglavljenja v tem, da ima vojska slabo vzdrževano opremo in da naj bi bil tudi helikopter pokvarjen.

Obrambni minister Bratislav Gašić je namige odločno zavrnil, češ da je bil helikopter najboljši v vojaški floti. Izpostavil je tudi izkušenost letalske posadke in še, da je helikopter v gosti megli trikrat, preden je strmoglavil, skušal pristati.

V Beogradu so danes pripravili spominsko slovesnost, ki se je udeležil tudi državni vrh. Spominsko slovesnost so pripravili tudi v Novem Pazarju.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • slabo vreme ni vzrok strmoglavljenja...vzrok bi kvečjemu lahko bil nesposobnost pilotov da bi pravilno reagirati v takih vremenskih pogojih ali …

  • 10:22 16. Marec 2015.

    Kaj vam ni jasno? Pri enaki avioniki , kot jo ima vsak potniški avion , ne znati in ne vedeti …

  • 07:15 16. Marec 2015.

    1. Kdo je poveljeval posadki?<br />2. Izkušena in neodločna posadka?<br />3. Količina goriva in kroženje okrog razsvetljenega Surčina?<br />4. Delovanje …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.