Je Breivik posnel svoj morilski pohod na Utoyi?

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Anders Behring Breivik bi lahko snemal svoj morilski pohod na otoku Utoya, sumi norveška policija, saj je to možnost opisal tudi v svojem manifestu. Doslej sicer niso našli še nobene kamere.
Oglej si celoten članek

"Imamo informacije iz njegovega manifesta in predhodnih zaslišanj, ki nakazujejo, da je imel kamero," je dejal norveški tožilec Christian Hatlo.

V manifestu, dolgem več kot 1500 strani, je Anders Behring Breivik namreč pisal tudi o testiranju majhne kamere, s katero bi lahko snemal svoj pokol na otoku Utoya in v primeru aretacije posnetke takoj objavil na spletu. Svoje posnetke je, kot je še načrtoval v manifestu, nameraval poslati najmanj 12 novinarskim hišam, v upanju, da bodo nekatere od njih posnetke tudi objavile.

"Na žalost lahko nalaganje in oddajanje preko elektronske pošte traja najmanj od tri do sedem ur, kar zaradi tehnoloških omejitev ne pride v poštev," je v manifestu zapisal Breivik.

Dokazi so, a našli niso še ničesar

Hatlo je po poročanju Sky Newsa še pojasnil, da tudi dokazi v Breivikovi hiši nakazujejo na to, da je imel kamero, s katero je nameraval posneti svoj napad.

"Iščemo kamero, a za zdaj nismo našli še ničesar," je še dejal Hatlo, policija pa ob tem še ni izključila možnosti, da je posnetek morilskega pohoda še vedno nekje na Utoyi, zato otok še vedno podrobno preiskujejo.

Policija je sicer na otoku, kjer je bilo v času Breivikovega morilskega pohoda več kot šeststo ljudi,  doslej našla več sto računalnikov, kamer in telefonov, ki jih še vedno pregledujejo.

Skoraj zagotovo deloval sam

Hatlo je medijem na današnji novinarski konferenci še sporočil, da so po 40 urah zaslišanja norveški preiskovalci vse bolj prepričani, da je Breivik napada v Oslu in na Utoyi načrtoval in izpeljal sam, videti pa je tudi, da govori resnico, je še dejal. Policija je namreč, po poročanju ameriške tiskovne agencije AP, preverila večino njegovih navedb o napadih in pri tem ni odkrila še nobene neposredne laži.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 13:14 18. Avgust 2011.

    Bombe ja, streljanja pa nikdar in nikoli(ni bilo). V Angleski verziji stateofterror.blogspot.com or stateofterror.wordpress.com NA ŽALOST JE NORVEŠKA KRALJEVINA Z …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.