Je krizo rešila mafija?

Foto: Žurnal24 Fotografija je simbolična. (Foto: Carinska uprava Republike Slovenije)
Mafijske združbe so primanjkljaj gotovine v svetovnih bankirskih tokovih izkoristile za to, da operejo milijarde dolarjev in evrov.
Oglej si celoten članek

Kot piše londonski Guardian, najnovejša odkritja potrjujejo, da so se v finančni krizi, ki je zamajala svetovno gospodarstvo, najbolje znašle mafijske združbe. Zaradi pomanjkanja gotovine v finančnih tokovih so uspele oprati "krvavi“ denar, ki ga pridobivajo s tihotapljenjem droge, orožja ter z drugimi sumljivimi in nezakonitimi posli.

Guardian gre še korak naprej in postavlja tezo, da je globalni finančni sistem obstal ravno zahvaljujoč gotovini organiziranega kriminala.

"Vodilne svetovne banke, ki so obupano potrebovale gotovino, so bile primorane sprejeti denar kriminalnih združb. Večji del skoraj neverjetnih 352 milijard dolarjev dobička trgovine z drogo so tako vključili v globalni ekonomski sistem. Krvavi denar je na ta način opran,“ trdi londonski dnevnik.

Nadaljuje, da trditve resda zvenijo neverjetno, vendar naj bi jih že potrdil tudi vodja agencije Združenih narodov, ki se bori proti trgovini z drogo in organiziranemu kriminalu. Velik del globalne ekonomije, po nekaterih izračunih celo petina, odpade na organizirani kriminal, trgovino z orožjem, drogo in ljudmi. Koliko takšnega denarja naj bi se obračalo, ne ve nihče.

Kriminalnim združbam največ denarja prinese tihotapljenje orožja in drog, takšni nezakoniti posli so med seboj pogosto povezani. To potrjuje tudi primer Afganistana, ki je – potem ko je izbruhnila vojna – postal največji proizvajalec opija na svetu. S preprodajo droge financirajo talibane kot tudi pripadnike Al Kaide.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.