Je to konec bitcoina?

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vrednost bitcoinov pada, tokijska borza valute poniknila.
Oglej si celoten članek

"Trenutno je naš posel na prelomni točki. Več za zdaj ne morem povedati, saj so vpleteni še drugi," je na vprašanje, zakaj je tokijska borza bitnih kovancev Mt. Gox dobesedno poniknila, odgovoril njen izvršni direktor Mark Karpeles.

Umaknili so namreč vsebino spletne strani Mt. Gox, že včeraj pa so izbrisali tudi vsa sporočila na uporabniškem računu borze na Twitterju. Med poznavalci se ob tem že širijo ugibanja, da je borza – ena od največjih na svetu za internetno valuto bitcoin – ostala brez likvidnosti.

Vrednost strmoglavila zaradi kraje

Med uporabniki spletne valute bitcoin je pred kratkim namreč zaokrožil dokument, iz katerega je razvidno, da naj bi bilo z japonske borze v zadnjih letih skupaj ukradenih več kot 700.000 bitnih kovancev, kar ob današnji vrednosti znese 182 milijonov evrov.

Kraja naj bi se zgodila zaradi tehnične napake v postopku dvigovanja bitnih kovancev. Borza je tehnično napako uradno priznala v začetku februarja in blokirala možnost dvigovanja bitnih kovancev.

To je med uporabniki povzročilo preplah in cena bitnih kovancev na omenjeni borzi je hitro padla, okoli tretjinski padec pa so zaznali tudi na drugih borzah. Poznavalci opozarjajo, da se gibanje vrednosti bitnih kovancev sklada s klasičnim modelom borznega balona.

"Zloraba zaupanja"

Druge borze bitnih kovancev – med drugim slovenski Bitstamp, ki je po prometu med največjimi na svetu – so se od dejanj japonske borze ogradile. V skupni izjavi so zapisali, da gre za "tragično zlorabo zaupanja uporabnikov", ki naj ne bi ogrožala stabilnosti internetne valute.

"Kot na vsakem novem področju so se tu pojavili določeni slabi akterji, in ravno temu smo priča danes," so zapisali predstavniki spletnih strani za trgovanje s spletno valuto Coinbase, Kraken, Bitstamp, BTC China, Blockchain.info in Circle.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 18:25 25. Februar 2014.

    zlo časa je bilo to oh in sploh. sedaj bomo pa vidli ali bo ta fejk valuta prezivela

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.