Jedrska podmornica rešena

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Požar, ki je izbruhnil na ruski jedrski podmornici, na srečo ni povzročil uhajanja radioaktivnih snovi. Uspeli so ga lokalizirati in naslednji dan pogasiti, v gašenju pa je bilo več poškodovanih.
Oglej si celoten članek

Gasilci so uspeli lokalizirati požar, ki je v četrtek izbruhnil na ruski jedrski podmornici Jekaterinburg v pristanišču Rosljakovo na severu ruske regije Murmansk. V gašenju požara je bilo poškodovanih devet ljudi, ki so se po navedbah ruskega ministrstva za izredne razmere zastrupili z ogljikovim monoksidom.

Po zatrdilih oblasti ni nevarnosti radioaktivnega sevanja. Kljub temu strokovnjaki redno preverjajo morebitno povečanje radioaktivnega sevanja na in ob podmornici. Za zdaj niso zaznali nevarnosti.

Podmornica, na kateri je zagorelo, je bila na popravilu. Najprej je zagorela lesena struktura doka, nato pa se je ogenj razširil na zunanji trup podmornice. Podmornica je kljub obsežnemu gašenju gorela vso noč, gasilci pa so se še v petkovem jutru borili s plameni.

Sicer pa so po navedbah ruskega obrambnega ministrstva že vnaprej izklopili oba jedrska reaktorja podmornice, tako da ni bilo nevarnosti jedrskega radioaktivnega uhajanja. Podmornica tudi ni bila oborožena.

11.740-tonsko plovilo je bilo kupljeno leta 1985 v času nekdanje Sovjetske zveze in lahko nosi do 16 medcelinskih balističnih izstrelkov. Je del severne flote ruske mornarice, ki je doživela hud udarec avgusta leta 2000, ko je v nesreči jedrske podmornice Kursk umrlo 118 mornarjev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.