Joras "premaknil" srečanje županov

Foto: Petar Glebov/PIXSELL Snemanje table carina Foto: Petar Glebov/PIXSELL Dvig EU zastave na Bregani Foto: Suzana Kos Mejni prehod Sečovlje Foto: Suzana Kos Mejni prehod Sečovlje Foto: Suzana Kos Mejni prehod Sečovlje Foto: Suzana Kos Mejni prehod Sečovlje
Ob polnoči so se cariniki umaknili z mejnih prehodov s Hrvaško, odstranili so tudi table.
Oglej si celoten članek

Še nekaj ur pred vstopom Hrvaške v Evropsko unijo je delo na mejnih prehodih potekalo povsem običajno. Med objekte slovenske in hrvaške strani so postavili stojnice hrvaških in slovenskih oljkarjev in vinarjev, ki so napovedovale praznovanje vstopa sosede v EU.

Ljudje so se zbirali, v Sečovljah so se gasilci z obeh strani meje objemali in peli pesem Ti, moja rožica ansambla Modrijani. 

Na mejnem prehodu Obrežje - Bregana  je ob polnoči tablo "carina" snel hrvaški finančni minister Slavko Linić, prireditve pa se je udeležil tudi slovenski finančni minister Uroš Čufer.

Zaradi Jorasa prestavili

Pri vinarki Ingrid Mahnič se je oglasil župan Buj Edi Andreašić, ki mu je na drugem mejnem prehodu ob polnoči piranski kolega Peter Bossman simbolično izročil evropsko zastavo. Še do srede je veljalo, da se bo simbolna predaja zastave zgodila na mejnem prehodu Sečovlje, le streljaj od Jorasove hiše. A so se, nekateri menijo, da zaradi Joška Jorasa, odločili, da bo prireditev oziroma predaja zastave na drugem mejnem prehodu, to je na prehodu Dragonja - Kaštel. Zgodila se je opolnoči.

Andreašić se veseli znova "Istre brez meja" in upa, da bo sodelovanje še boljše.
Joras je, spomnimo, sredi tedna izjavil: "Nič nimam proti Hrvaški ali njenemu vstopu v EU. Moti pa me to, da bo slovesnost, na kateri bodo navzoči tudi Slovenci, potekala ravno na tistem mejnem prehodu, kjer meja še ni določena." No, očitno je dosegel, da se bosta župana simbolno povezala na drugem mejnem prehodu. Joras sicer za danes ni napovedal incidentov, ob našem obisku mejnega prehoda pa ga tudi ni bilo videti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.