Josipovića okrcala tudi Kosorjeva

Foto: Žurnal24 (Foto: Reuters)
Ivo Josipović zaradi opravičila v Bosni in Hercegovini prejema številne kritike. Okrcala ga je tudi premierka Jadranka Kosor.
Oglej si celoten članek

Hrvaška premierka Jadranka Kosor je v Zagrebu predsedniku države Ivu Josipoviću očitala, da se ni posvetoval z njo o govoru v parlamentu BiH, v katerem se je opravičil za hrvaško politiko do BiH v 90. letih prejšnjega stoletja. Josipović je nato pojasnil, da se ni opravičil za vojno, temveč izrazil obžalovanje dogodkov med njo.

Hrvaška ni bila agresorka
"Vsak, ki sodeluje v izvajanju zunanje politike, mora upoštevati naslednja dejstva: Hrvaška nikoli ni vodila napadalne vojne, hrvaška politika ni bila ne v 90. letih niti sicer kadarkoli agresorska politika," je Kosorjeva dejala v četrtkovem odzivu na Josipovićev govor v parlamentu BiH.

Kot je dodala, ni moč zanemarjati treh dejstev, ko gre za hrvaško politiko v 90. letih. Do vojne v BiH je prišlo zaradi velikosrbske politike bivšega srbskega predsednika Slobodana Miloševića in njegovih privržencev, je poudarila. Drugič, hrvaški sabor je leta 2000 sprejel deklaracijo o domovinski vojni, v kateri je zapisano, da je bila omenjena vojna pravična, obrambna in osvobodilna, in tretjič, Hrvaška ni osvajala tujega ozemlja, je opozorila Kosorjeva.

Skrbeli so tudi za begunce
Spomnila je tudi na deklaracijo o sodelovanju med Hrvaško in BiH v obrambi pred srbsko agresijo, ki temelji na sporazumu o prijateljstvu in sodelovanju obeh držav iz leta 1992. Po njenih besedah je Hrvaška poskrbela tudi za "več sto tisoč beguncev iz sosednje države" na svoje stroške in ne glede na ime in priimek.

Kosorjeva je napovedala, da bo Josipovića povabila na pogovor, predsednik pa je na njene očitke že odgovoril včeraj v Mostarju, kjer je sklenil dvodnevni uradni obisk v BiH. Kot je poudaril, je bil njegov govor znak prijateljstva in pripravljenosti, da "bi priznali lastne napake ter odprli boljšo in bolj kakovostno prihodnost za prihajajoče spremembe".

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.