Judovski nagovor muslimanskemu parlamentu

Foto: Žurnal24 Od leve proti desni: izraelski predsednik Šimon Peres, turški predsednik Abdulla
Izraelski predsednik Šimon Peres je danes nagovoril turški parlament in s tem postal prvi predsednik judovske države, ki je nagovoril parlament muslimanske države.
Oglej si celoten članek

V nagovoru je Šimon Peres izrazil optimizem, da bo prihodnja konferenca o Bližnjem vzhodu v ZDA pomagala končati desetletja star spor med Izraelci in Palestinci. Za Peresom je parlament v Ankari nagovoril tudi palestinski predsednik Mahmud Abas in podobno izrazil upanje, da ta izjemna priložnost ne bo ostala neizkoriščena.

Peres je poudaril, da konferenca v Annapolisu v ZDA predstavlja zgodovinsko priložnost, ki ne sme postati zgodovinski neuspeh. Poudaril je tudi, da je mir prednostna naloga Izraela. Izraelski predsednik se je sicer v nagovoru parlamentu tudi zahvalil Turčiji, ker je turški sultan Bejazid II. odprl vrata judom, ki so jih leta 1492 izgnali iz Španije. Peresu in Abasu sta v parlamentu prisluhnila tudi turški predsednik Abdullah Gül in premier Recep Tayyip Erdogan.

Cilj konference v Annapolisu v ameriški zvezni državi Maryland, ki naj bi bila še pred koncem letošnjega leta, je oživiti pred sedmimi leti zastali bližnjevzhodni mirovni proces. Izrael in Palestina si trenutno z veliki težavami prizadevajo oblikovati skupni dokument, ki naj bi ga skupaj predstavili na konferenci in ki naj bi služil kot temelj za prihodnja pogajanja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.