Junckerjev paket z 22 slovenskimi projekti

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Projektna skupina EU za naložbe je predstavila nabor projektov v vrednosti 1300 milijard evrov. Med 2000 projekti je tudi 22 slovenskih, ki so skupaj težki okoli devet milijard evrov.
Oglej si celoten članek

Namen naložbenega načrta je v prihodnjih treh letih spodbuditi za 315 milijard evrov investicij, zlasti zasebnih, v strateške, verodostojne in ekonomsko smiselne projekte, ki pa se trenutno ne uresničujejo zaradi finančnih, regulacijskih ali drugih ovir.

Projektna skupina je opredelila 2000 projektov v skupni vrednosti 1300 milijard evrov, od tega bi bilo za 500 milijard evrov projektov mogoče izvesti v prihodnjih treh letih. Objava tega nabora je prvi korak k transparentnosti v tem procesu. Projekti, ki so v sedanjem naboru, ne bodo samodejno upravičeni do financiranja v sklopunaložbenega načrta, temveč bo treba vsakega še temeljito preveriti in oceniti.

Med slovenskimi projekti tudi drugi tir

Med projekti je 22 slovenskih v skupni investicijski vrednosti okoli devet milijard evrov, od tega naj bi jih bilo za dobri dve milijardi evrov mogoče izvesti v prihodnjih treh letih. Slovenski seznam ne vključuje regionalnih in občinskih projektov, je le okviren, nista ga potrdila ne vlada ne parlament in se lahko še spremeni, izpostavlja projektna skupina v poročilu.

Pet slovenskih projektov je s področja prometa, med njimi so drugi tir, druga cev karavanškega predora, avtocestni odseki, tretja razvojna os ter poglabljanje plovnega kanala v pristanišču v Kopru, ter pet s področja znanja in digitalne družbe, na primer za centre odličnosti in raziskovalne centre.

Poleg tega je Slovenija predlagala štiri projekte s področja gradnje energetske unije, na primer terminal za utekočinjeni zemeljski plin na Krku, energetska učinkovitost stavb in hidroelektrarne na srednji Savi, ter štiri s področja socialne infrastrukture, na primer za informatizacijo bolnišnic.

Prav tako je Slovenija predlagala dva projekta s področja podjetništva, in sicer financiranje malih in srednjih podjetij ter vlaganja v kulturni in ustvarjalni sektor, enega okoljskega - za zmanjšanje poplavnih tveganj, in enega s področja kulturne dediščine.

Tri od teh 22 slovenskih projektov naj bi financirali z zasebnimi sredstvi, štiri v sklopu javno-zasebnih partnerstev, preostale pa z javnimi sredstvi, piše v poročilu projektne skupine.

Nabor izbranih projektov naj bi bil pripravljen do sredine prihodnjega leta, ko naj bi začel delovati evropski sklad za strateške naložbe, ki bo z 21 milijardami evrov javnih sredstev iz evropskega proračuna in EIB jamčil za verodostojnost projektov, blažil tveganja in s tem spodbujal naložbe.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 09:28 10. December 2014.

    in za slovensko vlado bo spet materijala za krast

  • 09:28 10. December 2014.

    mi že izgubljamo

  • 19:52 9. December 2014.

    Projekti ne odgovarjajo na ključno vprašanje: koliko bodo projekti vplivali na konkurenčnejše gospodarstvo EU-ja in Slovenije nasproti ostalemu svetu ? …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.