Jutri v Tunizijo 84 Slovencev

Foto: Žurnal24 Po zadnjih podatkih se je vojska iz prestolnice Tunis že umaknila. (Foto: EPA)
Nemiri v Tuniziji so dosegli prestolnico. "Nenujna potovanja odsvetujemo," so popoldne sporočili na za Tunizijo zadolženem slovenskem veleposlaništvu v Rimu.
Oglej si celoten članek

Slovenski turisti se za zdaj na slovensko veleposlaništvu v Rimu, ki pokriva tudi Tunizijo, niso obračali, nam je povedal veleposlanik Iztok Mirošič.

Kot nam je sporočil danes popoldne, bodo ministrstvu za zunanje zadeve posredovali nasvet, da se odsvetujejo nenujna potovanja v Tunizijo. Taka priporočila so sprejele tudi nekatere zahodnoevropske države.

Do aprila nimamo predvidenih rednih odhodov, razen križarjenj. Prepričani smo, da se bodo do tedaj razmere povsem umirile in normalizirale.
Agencija Kompas

Sezona je med aprilom in novembrom
"Obstajajo zadržki za potovanje v omenjeno državo," pa so nam dopoldne sporočili na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ). Priporočajo izogibanje osrednjim in zahodnim delom države. "Protesti pa so v manjšem obsegu včeraj izbruhnili tudi v prestolnici. Za zdaj je bila policijska ura uveljavljena v glavnem mestu – po naših podatkih naj bi trajala od včeraj od 20. ure pa do danes zjutraj do 5.30. Obstaja možnost za podaljšanje ukrepa omejitve gibanja, zato ministrstvo poziva k upoštevanju navodil lokalnih oblasti," so nam še povedali na MZZ.

Poročil o povečani stopnji nevarnosti v najpopularnejših turističnih območjih na ministrstvu za zdaj nimajo.

"Še naprej svetujemo, da se popotniki izogibajo območij, kjer potekajo demonstracije, upoštevajo varnostna navodila tunizijskih organov ter redno spremljajo informacije s pomočjo medijev in organizatorjev potovanj," pravijo na MZZ in dodajajo, da podatkov v zvezi s slovenskimi državljani nimajo.

"Na prvem mestu varnost"
"V Tuniziji ta trenutek sicer nimamo skupine, saj je čas turistične sezone tam med aprilom in novembrom. Imamo pa večjo skupino, ki križari po Sredozemlju in bi se v prihodnjih dneh predvidoma ustavila tudi v Tuniziji," so nam povedali na agenciji Kompas. "O izkrcanju naših gostov (na ladji je skupaj okoli 2200 potnikov iz vse Evrope) se bo odločala varnostna služba ladjarja v sodelovanju z luško kapItanijo ter agentom v pristanišču. Ker gre za veliko število potnikov iz vseh držav EU, ne dvomimo, da bo tudi tokrat na prvem mestu varnost potnikov," je povedal Mišo Mrvaljević, svetovalec uprave Kompasa.

Prve skupine bodo šele aprila v Tunizijo peljali tudi v agencijah Relax in Potovanje.si. Pri tej agenciji dogajajo, da so skupino v Tuniziji imeli v času novoletnih počitnic.

"V teh mesecih se večina Slovencev raje podaja na toplejše obale Egipta, predvsem v Hurgado in Šarm el Šejk. V Tuniziji so temperature sicer prijetne, a je vseeno premrzlo za kopanje," pravijo na Kompasu.

Se bojijo odpovedi aranžmajev? "Do aprila nimamo predvidenih rednih odhodov, razen križarjenj. Prepričani smo, da se bodo do tedaj razmere povsem umirile in normalizirale," razlagajo na Kompasu.

Protesti dosegli prestolnico
Nasilni protesti proti brezposelnosti in vladi, ki pretresajo Tunizijo, so včeraj sicer dosegli prestolnico. V središču Tunisa se je okoli dvesto protestnikov spopadlo s policijo. V enem izmed predmestij Tunisa so v torek zvečer izbruhnili nasilni izgredi in spopadi s policijo.

Oblasti so prvič od izbruha protestov pred štirimi tedni na ulice Tunisa in predmestij poslale vojsko. Po zadnjih podatkih pa se je ta iz prestolnice že umaknila.

V nasilnih protestih je po podatkih oblasti doslej umrlo 23 ljudi, medtem ko naj bi bilo po podatkih sindikatov samo od konca minulega tedna ubitih 50 ljudi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.