Kajenju v lokalih so štete ure

Foto: Žurnal24 (Foto: iStock)
Opolnoči se bo izteklo prehodno obdobje, ki ga je hrvaška vlada dala lastnikom gostinskih objektov, ki so se odločili, da bodo kadilski, da opremijo svoje prostore z ustreznim prezračevanjem.
Oglej si celoten članek

Poslanci hrvaškega sabora so septembra lani namreč potrdili spremembe protikadilskega zakona, s katerimi so med drugim omogočili lastnikom lokalov, manjših od 50 kvadratnih metrov, da sami odločijo, ali bodo njihovi lokali kadilski ali nekadilski. Gostincem so pustili prehodno obdobje šestih mesecev za izpolnitev poostrenih tehničnih pogojev za obratovanje kadilskih lokalov.

Sabor je lansko jesen le pet mesecev po uveljavitvi popolne prepovedi kajenja v javnih prostorih omilil zakon o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov. V skladu z leta 2008 sprejetim strogim protikadilskim zakonom je bilo namreč kajenje prepovedano v vseh javnih prostorih.

Predrago prezračevanje
Čeprav bi večina gostincev rada imela ponudbo za kadilce, pa si tega ne morejo privoščiti, ker so ocenili, da so vlaganja v prezračevanje previsoka. Za lokale s površino do 50 kvadratnih metrov stane prezračevanje najmanj 3500 evrov, medtem ko morajo lastniki večjih lokalov odšteti tudi do 8000 evrov.

Lastniki gostinskih lokalov so se ves čas pritoževali zaradi znižanja prometa, ki ga je povzročilo omejevanje kajenja, po intenzivnih pogovorih z vlado pa so lani jeseni dosegli omilitev zakona in dobili še šest mesecev za prilagoditev.

Kadilski prostor le večjim lokalom
Večji gostinski lokali lahko določijo prostor za kadilce, ki ne sme biti manjši od desetih kvadratnih metrov niti večji kot petina celotnega prostora, v katerem strežejo. V oddelku za kadilce pa ne bodo smeli streči niti hrane niti pijač.

Od 16.000 gostincev, ki delujejo na Hrvaškem, je zahtevo za dovoljenje za kadilce do sredine tedna na ministrstvo za zdravje vložilo le nekaj več kot 350 lastnikov lokalov.

Posamezniku 137 evrov, gostincu do 20.000 evrov
Zakon predvideva 137 evrov kazni za vsakega gosta, ki prižge cigareto v nekadilskem lokalu, natakarja, ki mu tega ni preprečil, pa lahko kaznuje z denarno kaznijo med 68,5 in 137 evrov. Kazni za gostince pa so med 4128 in 20.640 evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.