Kako je lahko nadzorovani džihadist izvedel napad?

Foto: EPA
Foto: EPA
V Franciji besni: kako je lahko nadzorovani džihadist izvedel tak napad
Oglej si celoten članek

V Franciji so ljudje besni zaradi zadnjega terorističnega napada, v katerem sta dva moška v cerkvi prerezala vrat 85-letnemu duhovniku in hudo ranila redovnico, preden so ju ubili policisti. 

Hollande: Francija je v vojni

Francoski predsednik Francois Hollande je izjavil, da je Francija odslej v vojni z Islamsko državo, ki je prevzela odgovornost za napad. 

Preberite še: 


Nekdanji premier Jean-Pierre Raffarin pa je dejal, da se želi sprožiti vojno med religijami. 

Izkazalo se je, da je bil eden od napadalcev, 19-letni Adel Kermiche, znan džihadist in so mu po dveh neuspešnih poskusih, da bi odšel v Sirijo, na nogo namestili elektronsko sledilno napravo. 

Bil je pogojno izpuščen in je bil lahko med 8.30 in 12.30 brez nadzora. Napad se je zgodil med deveto in enajsto. 

Foto: EPA Teroristični napad v Franciji

Umorjeni 85-letni duhovnik bi se sicer lahko upokojil že pred desetimi leti, po navedbah nekaterih medijev pa je v župniji, kjer je prišlo do napada, le nadomeščal župnika, ki je bil na dopustu, a to uradno še ni potrjeno. 

"Lahko bi se upokojil že pri 75 letih, a ker je videl, kako malo duhovnikov je, se je odločil, da ostane in je še naprej služil ljudem, dokler se ni vse tako tragično končalo," je v pogovoru za New York Times dejal Auguste Moanda-Phuati, župnik župnije Église St.-Étienne, kjer je bil umorjeni duhovni pomočnik. "Vsi so ga imeli radi. Bil je malo kot kakšen dedek," je še dejal. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 17:55 27. Julij 2016.

    A se še nisi razstrelil, gnoj smrdljivi?

  • 10:07 27. Julij 2016.

    In dragec kozjejebec.

  • 09:01 27. Julij 2016.

    Niso mu dovolili oditi v Sirijo ??? A so normalni , naj gre , ko pa pride in če sploh …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.