Kako je Melania Trump dobila tako imenovano vizo za Einsteine?

Foto: Profimedia melania trump melania trump
Melania Trump je pravico do stalnega bivanja in nato ameriško državljanstvo dobila na podlagi vize za imigrante s izjemnimi dosežki trajne veljave na državni in mednarodni ravni, poroča Washington Post.
Oglej si celoten članek

Viza EB-1 je tako dobila vzdevek "Einsteinova viza" saj jo v teoriji lahko dobijo le ljudje z res izjemnimi dosežki, vlada kot primer navaja Nobelovo in Pulitzerjevo nagrado, Oskarje in olimpijske zmagovalce, akademske znanstvenike in direktorje multinacionalk.

Melania Trump je za to vizo leta 2000, ko je bila še Melania Knauss, slovenska manekenka, ki je delala v New Yorku in hodila z Donaldom Trumpom. Leta 2001 je vizo dobila kot ena izmed petih Slovencev, poroča Washington Post. Na podlagi programa EB-1 se podeli le odstotek tako imenovanih zelenih kart, to je pravice do stalnega bivanja. 

Ko je leta 2006 postala državljanka, je lahko v ZDA povabila svoja starša Viktorja in Amalijo.

Ni treba biti Nobelov nagrajenec, toda ... 

Odvetnica Susan McFadden, ki je strokovnjakinja za ameriške vize, je za BBC pojasnila, da ni treba biti Nobelov nagrajenec, da bi dobil to vizo, ki jo je "uspela pridobiti za ljudi, za katere še nikoli niste slišali in tudi ne boste".

Ključno je, da področje delovanja določiš tako ozko, da je oseba v njem res izjemna, a hkrati še vedno tako široko, da ga uradniki jemljejo resno, pojasnjuje. Na primer, če nekdo trdi, da je uspešen poslovnež, tekmuje z Richardom Bransonom, lažje pa je dokazati, da je nekdo vrhunski strokovnjak v upravljanju alternativnih komercialnih finančnih sredstev.

V čem je bila vrhunska Melania? Odvetnik ne dovoli objave.

Na katerem področju je briljirala Melania, se sprašujejo ameriški novinarji, saj ni bila vrhunska v nobeni manekenski niši, ni dobila nagrad, o njenem delu niso pisale najpomembnejše publikacije. 

melania trump

Njen odvetnik ni dovolil objave njene vloge za vizo, tako da ni jasno, kaj je priložila kot dokaz. Ni pa izključeno, da bi ji pomagala podporna pisma vplivnežev, ki bi jih lahko zagotovil njen vplivni fant Donald.

Če si igralec in Tarantino ali Spielberg napišeta, da si neverjeten talent, je to lahko zelo prepričjivo, je pojasnila Nita Upadhye, strokovnjakinja za imigracijski pravo. A meni, da to ni dovolj. "Če ti pismo napiše Obama, bo to seveda impresivno, ampak če ne more ničesar povedati o tvojih dosežkih, potem ne bo pomagalo," je še dodala.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 15:04 6. Marec 2018.

    Za grdo izražanje bi vas bilo potrebno prijaviti policiji

  • 14:57 6. Marec 2018.

    Očitno so njeno pomembnost pravilno ocenili. -Vsak ne more biti prva dama Amerike. Križar še za v smeti ni dober …

  • 14:55 6. Marec 2018.

    Očitno so pravilno ocenili njeno pomembnost, kar vsak ne more biti ameriška prva dama. Kržar s svojimi prostaškimi komentarji niti …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.