Kako omejiti porabo vrečk?

Foto: Žurnal24 (Foto: Nace Novak)
Evropsko komisijo zanima, kako bi najbolje zmanjšali uporabo plastičnih nakupovalnih vrečk. Mnenja bodo prek spletnega posvetovanja zbirali do avgusta.
Oglej si celoten članek
Povprečen evropski državljan letno porabi približno 500 plastičnih nakupovalnih vrečk, večino pa uporabi le enkrat. V letu 2008 so v Evropi proizvedli 3,4 milijona ton plastičnih vrečk, kar ustreza teži več kot dveh milijonov osebnih avtomobilov. Plastične vrečke zaradi svoje majhne teže in velikosti pogosto niso predmet upravljanja z odpadki in končajo v morskem okolju, kjer lahko za razgradnjo potrebujejo tudi več kot sto let.

Evropska komisija je odprla spletno posvetovanje o zmanjšanju uporabe plastičnih vrečk, zanimalo pa jo bo, ali bi bila učinkovita uvedba pristojbin in obdavčitve oziroma ali bi bile boljše druge možnosti, denimo prepoved uporabe plastičnih vrečk na ravni Evropske unije (EU). Zbirala bo tudi mnenja o povečanju prepoznavnosti biorazgradljive embalaže in spodbujanju zahtev glede biorazgradljivosti embalaže.

Vrečke danes v uporabi le nekaj minut
"Pred petdesetimi leti so bile plastične vrečke za enkratno uporabo skoraj nepoznane, danes pa se jih uporabi le za nekaj minut, nato pa desetletja onesnažujejo naše okolje. Vendar se družbene usmeritve razvijajo in veliko ljudi si želi spremembo. Zato proučujemo vse možnosti, vključno s prepovedjo uporabe plastičnih vrečk v vsej Evropi. Potrebujemo mnenja čim večjega števila ljudi, ki bodo dopolnila znanstvene analize in pomagala usmerjati politiko v zvezi s tem vprašanjem, ki uničuje naše okolje," je ob tem dejal Janez Potočnik, evropski komisar za okolje.  

Posebnih ukrepov ni
Nekatere države članice so že sprejele ukrepe za zmanjšanje uporabe plastičnih vrečk s cenovnimi ukrepi, sporazumi z maloprodajnim sektorjem in prepovedjo uporabe določenih vrst vrečk, vendar posebni ukrepi na ravni EU ne obstajajo. Marca 2011 so okoljski ministri EU razpravljali o vplivu plastičnih vrečk na okolje in zaskrbljenost, ki so jo izrazili, kaže na potrebo po učinkovitem ukrepanju na ravni EU.

Večja prepoznavnost biorazgradljive embalaže

Namen posvetovanja je zbrati tudi mnenja o ustreznosti trenutnih zahtev glede primernosti za kompostiranje in biorazgradljivosti iz Direktive EU o embalaži. Direktiva ne omogoča jasnega razlikovanja med biorazgradljivimi proizvodi, ki naj bi se biološko razgradili pod naravnimi pogoji v okolju, in proizvodi, primernimi za kompostiranje, ki se biološko razgrajujejo le v industrijskih obratih za kompostiranje.

Oglaševanje embalaže kot razgradljive, čeprav se pod naravnimi pogoji dejansko ne more biološko razgraditi, je lahko zavajajoče in prispeva k povečevanju količine odpadkov, so še sporočili iz Bruslja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.