Kako toplo je bilo leta 2013

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Leto 2013 je bilo po podatkih Nase med najtoplejšimi v zadnjih 133 letih.
Oglej si celoten članek

Kot so sporočili iz ameriške vesoljske agencije Nasa, smo imeli lani na Zemlji sedmo najvišjo povprečno temperaturo po letu 1880. Razen leta 1998 smo kar 10 najtoplejših let v tem obdobju doživeli po letu 2000, pri čemer sta bili najtoplejši leti 2010 in 2005. Lanska povprečna temperatura je bila 14,6 stopinj Celzija, kar je 0,6 stopinje več kot v sredini 20. stoletja in 0,8 stopinje več kot leta 1880.

Nasa pojasnjuje, da najnovejši podatki le še potrjujejo dolgoročni trend naraščanja temperature na našem planetu. Znanstveniki pojasnjujejo, da prav vsako prihodnje leto morda res ne bo toplejše, a glede na trenutno razmerje toplogrednih plinov v ozračju bo naslednje desetletje gotovo še toplejše kot danes.

Raven ogljikovega dioksida se namreč dramatično povišuje. Če je bilo leta 1880 povprečno 285 delcev CO2 na milijon, je do leta 1960 raven narasla na 315 delcev, medtem ko danes znašajo že več kot 400 delcev na milijon.

Nasino poročilo temelji na podatkih več kot tisoč vremenskih postaj po svetu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.