Kakšen smisel še imajo omejitve?

Foto: Epa
Foto: Epa
Posodobljeni "pandemični" zemljevid Evropske unije poraja zanimivo vprašanje.
Oglej si celoten članek

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) v času pohoda covida-19 dnevno spremlja število okužb v državah članicah EU in njihovo ozemlje obarva z ustrezno barvo glede na razširjenost virusa. S konceptom ste zdaj gotovo že dobro seznanjeni.

Današnji zemljevid je ponudil nenavadno situacijo. Prav vse države EU so namreč obarvane z enakim odtenkom. Vse imajo podobno visok nivo tveganosti, ki ga ECDC računa glede na število okužb v zadnjih dveh tednih in stopnjo precepljenosti.

Evropa je v primežu različice omikron in porast okužb se je zgodil povsod. Bolj ali manj ogroženih teritorijev praktično ni več in poraja se vprašanje, zakaj države znotraj EU še vedno vztrajajo pri omejitvah vstopa na njihovo ozemlje, tudi če gre za prebivalce unije.

Za vstop v Slovenijo je, za prebivalce EU in EEA, potreben pogoj PCT. Za tiste izven EU je potreben pogoj PC.

Italija od 1. februarja  ponovno omogoča vstop osebam, ki imajo samo negativni covid test (hitri ali PCR). A to velja samo za mejo in ne tudi za storitve v državi, kjer za večino še vedno velja pogoj PC. Vsi ostali potniki, ki nimajo potrdil, so napoteni v petdnevno karanteno in morajo narediti še covid test.

V Avstrijo je mogoče vstopiti brez obveznosti nastopa karantene, v kolikor izpolnjujete PC pogoj in ob vstopu v državo dodatno predložite negativen PCR test, ki ni starejši od 72 ur. PCR testa ni potrebno predložiti, če je oseba že prejela poživitveni odmerek najmanj 90 dni po prejemu drugega odmerka cepiva in še pri nekaterih drugih izjemah.

Težje je priti v Nemčijo. Slovenija je od septembra na visoko rizičnem nemškem seznamu, zato je potrebna prijava vseh potnikov na spletni strani. Osebe, ki iz Slovenije vstopajo v Nemčijo samo z negativnim covid testom morajo dodatno še v desetdnevno karanteno. Izjema so tranzitni potniki.

Bolj sproščeno je na Madžarskem. Slovenski državljani lahko vstopijo na Madžarsko brez omejitev in potrdil. V turističnih namestitvah in restavracijah ni potrebno predložiti potrdila o cepljenju, potrdila o prebolelosti, niti hitrega ali PCR covid testa.

Hrvaška omogoča vstop brez desetdnevne karantene z veljavnimi covid potrdili. Od 1.2. je veljavnost nekaterih potrdil skrajšana. Potniki, ki nimajo potrdil, gredo za 10 dni v karanteno, ki jo lahko skrajšajo z negativnim hitrim testom, narejenim na Hrvaškem. Izjema so otroci mlajši od 12 let.

Zdravje Beovićeva o lažno pozitivnih izvidih hitrih testov za covid-19

Zdi se, da so ukrepi pri prehajanju mej znotraj schengenskega območja, vsaj v trenutni situaciji, rahlo manj smiselni kot v preteklih mesecih.

Foto: Epa mejni prehod SLO - ITA

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 18:50 3. Februar 2022.

    Težko se je odpovedati tej nasladni kombinaciji maltretiranja državljanov(prestraši,deli in vladaj) in zaslužkarstva brez odgovornosti. Malo bodo popustili, jeseni pa …

  • 17:43 3. Februar 2022.

    Tudi tiste z 90% precepljenostjo so enake barve. Ne vem, zakaj se potem še vedno posiljuje z n- tim odmerkom, …

  • 16:01 3. Februar 2022.

    Zadeva je takšna....Podkupljene vlade in "stroke" so imeli vse lepo napeljano kako bodo ovce redno in obvezno cepili in veselo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.