Kamele grbe razvile zaradi mraza

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Kamelje grbe, kjer kamele kopičijo maščobo in ki izvirajo iz hladne Arktike, jim v puščavi pomagajo prenšati vročino.
Oglej si celoten članek

Kamele so značilne grbe dobile od velikih prednikov, ki so raje kot v puščavi živeli na arktičnem območju. V grbah nakopičena maščoba jim je pomagala preživeti polarne razmere, trdijo znanstveniki.

Fosili ustrezajo sodobnim kamelam

Na severu Kanade so našli tridesetih fosilnih delcev kosti prednikov današnje kamele. Gre za odkritje, ki dokazuje, da so predniki današnjih kamel pred tremi milijoni let in pol živeli na območju polarnega območja. Do odkritja so prišli raziskovalci s severnokanadskega otoka Ellesmere. Veliki sesalci, predniki današnjih kamel, naj bi v višino merili do 3,5 metra in imeli eno grbo, v kateri so hranili maščobo, piše The Telegraph. Kot so povedali raziskovalci, jim je nakopičena maščoba pomagala preživeti nizke temperature na območju Akrtike, ki je bila takrat sicer manj hladna in bolj gozdnato, predvsem s topoli, brezami in iglavci, prekrita kot danes.

Kolagen se ujema


Da kamele izvirajo iz velikih sesalcev v Severni Ameriki, je sicer že bilo znano, vendar pa je najnovejše odkritje prvi dokaz, da so živele v tako ekstremnih pogojih. To so potrdili tudi strokovnjaki Univerze v Manchestru, kjer so drobne ostanke kolagena, beljakovin v kosteh, analizirali, in ga primerjali tako s 37. vrstam modernih sesalcev kot tudi s fosili velike kamele na ozemlju kanadskega območja Jukon. Kolagen novih fosilov ustreza kolagenu modernih kamel, predvsem enogrbastih, in veliki kameli iz Jukona. Pred tem odkritjem so fosile odkrili1200 kilometrov južneje.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.