Kaos zaradi upokojevanja, gorela je mestna hiša

Foto: Profimedia Protesti v Franciji zaradi pokojninske reforme Foto: Profimedia Protesti v Franciji zaradi pokojninske reforme Foto: Profimedia Protesti v Franciji zaradi pokojninske reforme Foto: Profimedia Protesti v Franciji zaradi pokojninske reforme Foto: Profimedia Protesti v Franciji zaradi pokojninske reforme
V Franciji se nadaljujejo protesti zaradi pokojninske reforme. V mestu Bordeaux so protestniki zažgali mestno hišo.
Oglej si celoten članek

V četrtek je bilo na ulicah več kot milijon protestnikov, od tega v Parizu 119 tisoč, so ocene notranjega ministrstva.

Policija je v prestolnici uporabila solzivec, 80 ljudi v državi je bilo aretiranih, od tega 33 v Parizu.

Reforma predvideva dvig starostne meje za upokojitev za dve leti na 62 let, ker v parlamentu ne bi bila sprejeta, jo je na podlagi posebnih zakonskih določil sprejela kar vlada. To je razbesnelo mnoge državljane.

Sindikati v torek, ko bo na državniškem obisku kralj Karel III, pozivajo na nove proteste. Prav v torek naj bi bil v Bordeauxu, kjer je sinoči gorela mestna hiša. Požar so sicer gasilci hitro pogasili in se ni razširil.

Protesti so bili v glavnem mirni, bilo pa je nekaj spopadov z zamaskiranimi protestniki, ki so razbijali izložbe.

Protesti so ovirali železniški in letalski promet delo so prekinile nekatere rafinerije, Eifflov stolp je bil včeraj zaprt, prav tako palača v Veraillesu.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 08:22 24. Marec 2023.

    A se je Franceljnov narod že tako Polenil, da noče niti za 2 leti več delati ?? Jaz sem še …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.