Karadžić hoče novo sojenje

Foto: AFP
Foto: AFP
Nekdanji politični voditelj bosanskih Srbov Radovan Karadžić je od haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije danes zahteval novo sojenje. Tožilstvo obtožuje, da zamuja z dostavo dokumentov, ki bi ga oprali krivde.
Oglej si celoten članek

Karadžić v zahtevi za ponovitev sojenja poudarja, da bi le na tak način lahko zagotovili pravično sojenje. Navaja še, da je bil oškodovan, ker je njegova pravica, da je z dokumenti tožilstva seznanjen od začetka sojenja, ne pa da se z njimi seznanja med procesom. Kot navaja, gre za "več sto tisoč strani dokumentov".

Karadžića obtožnica bremeni vojnih zločinov, zločinov proti človečnosti in genocida ter tudi skoraj štiriletnega obleganja Sarajeva, v katerem je umrlo več kot 10 tisoč ljudi. Med drugim je obtožen genocida nad okoli 8000 Bošnjaki v Srebrenici, ga je pa sodišče junija oprostilo obtožb, da je načrtoval genocid nad Bošnjaki in Hrvati med vojno v BiH med letoma 1992 in 1995.

Sojenje večjkrat preloženo

Sojenje Karadžiću so večkrat preložili, da bi se lahko seznanil z dokumenti. Tožilstvo je predstavitev dokazov končalo 4. maja letos, obramba pa naj bi jo začela 16. oktobra, ko se bo sojenje nadaljevalo. Danes 67-letnemu Karadžiću grozi maksimalna kazen dosmrtnega zapora, če bo obsojen.

Karadžić je bil leta 2008 po 13 letih bega prijet v Beogradu. Kot medvojni predsednik bosanskih Srbov naj bi bil eden glavnih odgovornih za grozodejstva bosanskih Srbov med vojno v BiH. Soditi so mu začeli leta 2009.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 16:04 21. Avgust 2012.

    jaz sem tudi za novo sojenje...talibansko vojaško hitro sodišče..

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.