Kdaj bodo spet lahko hladili Fukušimo?

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 japonska Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 japonska ambasada Foto: Žurnal24 boris tadic Foto: Žurnal24 letališče japonska Foto: Žurnal24 sneg japonska Foto: Žurnal24 molitev
Reaktorja tri in štiri v Fukušimi bodo s pomočjo vojaških helikopterjev znova poskušali ohladiti tudi jutri. Sevanju je najbolj izpostavljenih 180 delavcev v elektrarni. Slovenija bo Japonski pomagala s 150 tisoč evri.
Oglej si celoten članek

NEK je varen
Premier je dejal, da je sam zagovornik jedrske energije, vendar pa morata biti zagotovljeni najboljša tehnologija in najvišja stopnja varnosti.
Pahor je zagotovil še, da je Jedrska elektrarna Krško povsem varna, bodo pa čez nekaj tednov izvedli vajo "inex4", ki bo vključevala tudi reševanje v primeru jedrske nesreče.

Da je NEK povsem varen, je Pahorju pritrdil tudi direktor uprave RS za jedrsko varnost Andrej Stritar. Poudaril je, da je NEK stalno izpostavljen domačim in tujim pregledom, hkrati pa varnostne ukrepe vseskozi nadgrajujejo. Stritar je tako napovedal, da bodo čez eno leto ravno zaradi takih izrednih dogodkov vgradili tretji dizelski generator, še letos pa bodo povišali nasipe ob Savi in tako izboljšali protipoplavno zaščito.

Verjetna selitev diplomatskega osebja
Premier Borut Pahor je na današnji tiskovni konferenci po seji vlade povedal, da so vsi Slovenci na Japonskem na varnem in da so z njimi v stalnem stiku. "Za zdaj Slovenija ne razmišlja, da bi – če ne bi do takšne odločitve prišlo na ravni Evropske unije – umaknila diplomate iz Japonske," je dejal Pahor. Bodo pa diplomatsko osebje najverjetneje preselili iz Tokia v Osako. Na vladi so razpravljali o pozivu slovenskih državljanov, naj se vrnejo, vendar se za to niso odločili. Pahor meni, da tiste države, ki so to storile, japonske oblasti postavljajo v neroden položaj, saj se med njenimi državljani pojavlja dvom v resničnost navedb japonskih oblasti.

Slovenija bo Japonski prek Rdečega križa nakazala 150 tisoč evrov pomoči.

Akcija s helikopterji brez pravih učinkov
Helikopterji so dopoldne po lokalnem času štirikrat polili vodo na pregrete reaktorje. Vodo so morali zaradi visoke stopnje sevanja zlivati med preletom. S helikopterji so reaktorja poskusili ohladiti že včeraj, vendar je bil poskus zaradi visokega sevanja neuspešen. Inženirji poskušajo tudi vzpostaviti električno energijo v hladilnem sistemu.

Prioritetno je hlajenje tretjega reaktorja, saj iz njega uhaja para, kar pomeni, da izhlapeva voda iz hladilnega bazena. Po ameriških podatkih pa v reaktorju številka štiri v hladilnem bazenu sploh ni ostalo nič več vode, stopnja sevanja naj bi bila izjemno visoka, pritisk v reaktorju pa narašča.

Reaktorja bodo s pomočjo helikopterjev znova poskušali ohladiti jutri.

Galerijo današnjih fotografij si oglejte tu in v zavihku Galerija.

Korošci zahtevajo zaprtje NEK-a
Deželni zbor avstrijske Koroške zahteva čim prejšnje zaprtje nuklearke Krško (NEK). Grozijo, da bodo od avstrijske vlade zahtevali veto na vstop Hrvaške v EU, če bo ta država, ki je tako kot Slovenija polovična lastnica nuklearke, nasprotovala zaprtju.

Predlog so podprli svobodnjaki, Ljudska stranka in socialdemokrati. Zeleni se zavzemajo za zaprtje, a nasprotujejo grožnji z vetom, zato so sejo deželnega zbora zapustili pred glasovanjem.

Jodove tablete na zalogo
Kriza na Japonskem je po svetu zanetila veliko povpraševanje po jodovih tabletah. AFP poroča, da na spletu ponujajo tudi več kot 500 dolarjev za en odmerek. "To je noro, ljudje berejo o razmerah na Japonskem in zahtevajo jodove tablete, vendar jih večina lekarn nima na zalogi," je dejal Paul Ho, malezijski farmacevt iz Kuala Lumpurja.

V Sloveniji bi imeli jodovih tablet v primeru jedrske katastrofe dovolj. Delili pa bi jih od hiše do hiše.

G7 na pomoč
Danes se bodo sestali finančni ministri skupine G7, ki bodo razpravljali o pomoči Japonski pri soočanju s finančnimi in gospodarskimi posledicami katastrofe. Po nekaterih ocenah naj bi škoda znašala med 125 in 200 milijardami dolarjev. Jen je sicer v primerjavi z dolarjem zrasel za štiri odstotke, indeks Nikkei pa je padel za 2,1 odstotka.

Število mrtvih strmo narašča
Kriza z jedrskimi elektrarnami je nekoliko zasenčila poročanje o številu žrtev smrtonosnega potresa in cunamija. Po uradnih podatkih so do zdaj zabeležili 15 tisoč mrtvih in pogrešanih. Pričakujejo, da bo število mrtvih preseglo 10 tisoč.

Infrastruktura je še vedno zelo poškodovana, okoli 850 tisoč gospodinjstev je brez električne energije. Evakuiranci se soočajo z nizkimi temperaturami in sneženjem, primanjkuje hrane, pitne vode in zdravil.

Smrtna obsodba za delavce v elektrarni
Nemški profesor z münchenskega inštituta za radiologijo Edmund Lengfelder je dejal, da imajo nekateri delavci, ki se trenutno nahajajo v elektrarni Fukušima, pred seboj le še nekaj tednov življenja. Prepričan je, da bo v nekaj tednih umrla polovica delavcev, ki so kontaminirani, piše časnik Bild.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.