Kdo je bil morilec Adam Lanza

Foto: Splet
Foto: Splet
Bil je tih, a zelo inteligenten. Praktično za seboj ni pustil nobenega elektronskega podpisa. 14. decembra je oblečen v črno in s pištolami svoje matere pobil 26 ljudi, med njimi jih 20 ni dopolnilo še niti deset let. Adam Lanza.
Oglej si celoten članek

V srednješolski kroniki ne obstaja niti ene fotografije Adama Lanze. V šolskem letopisu srednje šole v Newtownu je tako leta 2010 ob njegovem imenu pripis "beži pred fotoaparatom". Ni imel niti Facebook profila, tudi sicer ni na svetovnem spletu za seboj pustil praktično nobene sledi.

Sošolci se bledičnega Lanze po poročanju BBC spominjajo kot čudaka, ki se je držal zase in ki je bil praktično brez prijateljev. Opisujejo pa ga tudi kot nadpovprečno inteligentnega s stilom oblačenja, ki je precej odstopal od običajnih oblačil najstnikov. Ko so drugi prisegali na nahrbtnike, je sam v šolo hodil z aktovko, najraje oblečen v hlače kaki barve in srajce z veliko gumbi.

Roke je imel vedno tesno ob sebi, obraz brez čustev, na vsak način se je ogibal pozornosti. Sošolci se iz njega niso norčevali, pustili so ga pri miru, poroča New York Times. Vedeli so namreč, da ga očitno muči motnja, povedali so jim, da gre za Aspergerjev sindrom, ki je po lastnostih podoben avtizmu, imajo pa ljudje s to motnjo manj težav pri govorjenju in so pogosto povprečno ali nadpovprečno inteligentni.

Prizadela ga je ločitev

Po pripovedovanju njegove tete Marshe Lanza je bil vzgojen v ljubeči in dobro situirani družini, v kateri sta se starša zavedala njegovih posebnosti. Starša pa sta se leta 2009 ločila, kar je na oba sinova, tudi štiri leta starejšega Ryana, močno vplivalo. Ryan je vmes diplomiral, se odselil v državo New Jersey in se zaposlil kot računovodja, oče pa se je lani znova poročil in imel z nekdanjo družino le še malo stikov. O tem, kar je storil njegov sin, ga je seznanil novinar, ki mu je pozvonil na vratih.

Adam je ostal pri svoji materi, ki je bila vzgojiteljica v vrtcu, a po dosedanjih podatkih ni bila zaposlena na šoli Sandy Hook. Po nekaterih vesteh naj bi se pred časom tudi odpovedala službi in skrbela le še za svojega sina, od katerega naj bi zahtevala zelo zavzeto delo v šoli, bila pa naj bi tudi zelo zaščitniška.

Mati je ves ta čas ohranila veliko ljubezen do orožja, saj je legalno hranila več različnih kosov, svoja sinova pa je velikokrat jemala s seboj na strelišče. To tudi pojasnjuje smrtonosno učinkovitost Adama med njegovim pohodom po hodnikih in razredih osnovne šole.

V torek skušal priti do orožja

Kaj se je z Adamom dogajalo v zadnjih dneh, še ni povsem jasno. Po nekaterih vesteh je pred dnevi skušal sam kupiti orožje, a so mu v trgovini prošnjo zavrnili zaradi predpisov. Prav tako naj bi v četrtek že prišel v šolo, kjer se je sprl z nekaterimi prisotnimi, ki so včeraj postale njegove žrtve.

Včeraj zjutraj je doma najprej v glavo ustrelil mater, nato pa se je oblečen v črno bojevniško obleko z njenim orožjem in v njenem avtomobilu odpeljal nekaj kilometrov stran do osnovne šole Sandy Hook. Izsilil je, da so ga spustili prek sicer zaklenjenih vrat, nato pa odprl ogenj. Po eksekuciji ravnateljice in šolske psihologinje naj bi pokončal učiteljico in vse otroke v enem razredu, nato pa še del otrok v drugem. Na koncu se je glede na okoliščine ustrelil sam.

Ostaja vprašanje: zakaj?

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.