Kdo je Dmitrij Medvedjev?

Foto: Žurnal24 medvedjev_dimitrij_afp01032
Putinov kandidat za ruskega predsednika Dmitrij Medvedjev pripada liberalnemu krogu vladajoče ruske elite.
Oglej si celoten članek
 
 

Medvedjev ne bo zmagal zato, ker bi ga volivci tako zelo ljubili, ampak ker ga je predlagal Putin.

Sergej Markov, direktor moskovskega Inštituta za politične študije.

 
Podpredsednik ruske vlade in predsednik upravnega odbora državnega plinskega velikana Dmitrij Medvedjev velja za neomajnega podpornika in naslednika dosedanjega ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Javnomnenjske raziskave mu pripisujejo največ možnosti za zmago na predsedniških volitvah, na katerih se za predsedniški položaj potegujejo še Andrej Bogdanov, Vladimir Žirinovski in Genadij Zjuganov.

 

Politični vzpon

1990–95: svetovalec st.
petersburškega župana,
1999: vodja osebja v Kremlinu,
2000: vodja Putinovega volilnega štaba,
2002: predsednik uprave Gazproma,
2003: vodja Putinovega predsedniškega urada,
2005: namestnik premierja, odgovoren za zvezne socialne programe (zdravstvo, šolstvo, podeželje).

Je eden od redkih v Putinovem krogu, ki nima obveščevalne preteklosti, ampak izvira iz sanktpeterburških akademskih krogov. Ima bogate politične izkušnje, saj je bil vodja Putinove administracije v času njegovega predsedovanja vladi in državi. "Ideologija je nevarna zadeva," je nekoč izjavil Medvedjev, ki ni član nobene stranke in zase pravi, da so mu blizu ideje demokracije in tržnega gospodarstva. Kritiki mu očitajo, da je pomagal zgraditi piramido oblasti, ki je Putinu zagotovila mesto na vrhu.

Leningrad – Sankt Peterburg
Odraščal je v delavskem predmestju Leningrada, današnjem St. Peterburgu, in pozneje na leningrajski državni univerzi študiral in poučeval pravo.

S Putinom sta se spoznala začetku v 90. let, ko sta delala v sanktpeterburški županski pisarni. Na volitvah leta 2000 je bil Medvedjev vodja Putinovega volilnega štaba, po zmagi na volitvah pa ga je ruski predsednik imenoval za vodjo predsedniškega urada.

Dvojica
Zdaj igra Putin pomembno vlogo v kampanji Medvedjeva, ko se skupaj z njim pojavlja na predvolilnih plakatih s sloganom: "Skupaj bova zmagala". Zaradi takega nastopa sta že postala priljubljena tema ruskih humoristov in šal: "Putin in Medvedjev sedita v restavraciji. Putin natakarju: ‘Zrezek bom.’ Natakar: ‘Kaj pa priloga?’ Putin pogleda Medvejeva: ‘Tudi ta bo zrezek.’"

 

Babuška s podobo dvojice Medvedjev-Putin. © Reuters

 
V predvolilni kampanji je Medvedjev napovedal, da bo po izvolitvi posebno pozornost namenil kmetijstvu, zdravstvu, izobraževanju in nizki rodnosti. Obljubil je ukrepe za izboljšanje položaja družin in predšolskega izobraževanja.

Nedavno je razkril, da ima zelo tradicionalen pogled na svoje prihodnje delo. "Takšno državo je mogoče voditi samo z močno predsedniško avtoriteto. Če bi Rusija postala parlamentarna republika, bi prenehala obstajati," je dejal in obenem poudaril, da se ima za demokrata. "Dobro se zavedam, da nedemokratične dežele ne morejo resnično uspeti iz enega samega razloga: svoboda je boljša kot nesvoboda."

Po napovedih ruskih analitikov naj bi Medvedjev na zunanjepolitičnem področju po napovedih analitikov pomenil kontinuiteto. "Putin ima več izkušenj kot Medvedjev in ga mednarodna politika zelo zanima. To bo Putinova zunanja politika," je ocenil direktor moskovskega Inštituta za politične študije Sergej Markov.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.