Ker se ne želi cepiti, mu ne bodo presadili srca

Foto: Profimedia
V bolnišnici so ga zaradi statusa necepljenega premaknili z vrha seznama čakajočih.
Oglej si celoten članek

Bostonska bolnišnica Brigham and Women's je 31-letnega pacienta DJ Fergusona odstranila z vrha seznama čakajočih na presaditev srca. Med drugim je odločitvi botrovalo dejstvo, da se ne želi cepiti proti covidom-19. Njegov oče je ob tem dejal, da je cepljenje proti covidu-19 ''v nasprotju z njegovimi načeli, saj ne verjame vanj.''

V bolnišnici so se odzvali z izjavo, ki nakazuje še na vpliv drugih dejavnikov poleg bolnikovega statusa necepljenega ležijo, vendar so zavrnila razpravo o podrobnostih, navajajoč zasebnost pacienta. "Glede na pomanjkanje razpoložljivih organov delamo vse, kar je v naši moči, da zagotovimo, da ima pacient po transplantaciji največje možnosti za preživetje."

Predstavnik Bringhama and Women's je za BBC še dejal, da od potencialnih prejemnikov organov zahtevajo cepljenje proti covidu-19 in zdrav življenjski stil, ki poveča možnosti za uspeh operacije in možnosti za uspešno okrevanje.

Družino skrbi morebitno vnetje srca

31-letnik, ki pričakuje tretjega otroka, trpi za hudo dedno srčno okvaro, zaradi katere se mu v pljučih nabirata kri in tekočina. Hospitaliziran je od konca novembra, zanj pa se zbirajo tudi sredstva na platformi GoFundMe. Njegova družina pravi, da se mu čas izteka in da premestitev v drugo bolnišnico ni možna, ker je prešibak.

Organizatorji zbiranja sredstev so zaskrbljeni, da bi Ferguson lahko doživel zanj usodno vnetje srca, ki je sicer lahko potencialni stranski učinek cepljenja proti koronavirus. Ameriški center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) poudarja, da je ta pojav redek in začasen in spodbuja prejemnike transplantacij in osebe v njihovem ožjem krogu, da se v celoti cepijo.

Njegov oče David kljub vsemu podpira odločitev, da ne želi prejeti cepiva. "Moj fant se junaško bori. Obdržal je integriteto in sledi načelom, v katera resnično verjame, zato ga še toliko bolj spoštujem," je dejal in dodal, da je njegovo telo njegova izbira.

Odločitev je utemeljena z možnostjo preživetja

V bolnišnici so še izdali, da večina od 100 tisoč čakajočih na presaditev v naslednjih petih letih ne bo dočakala novega organa.

Iz tega razloga je bolnišnični odločitvi pritrdil tudi strokovnjak za medicinsko etiko z newyorške univerze Arthur Caplan. "Organov ni dovolj, zato jih ne bomo dajali nekomu, ki ima le malo možnosti za preživetje, medtem ko so pri nekom, ki je cepljen, te možnosti veliko večje," je povedal.

Po presaditvi organa pacient prejema zdravila za zaviranje imunskega sistema, zato je lahko usoden že manjši prehlad.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 18:52 28. Januar 2022.

    Kmalu bodo ordinacije prepolne 'cepljenih' - in prav je tako.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.